de Dana Purgaru
Probabil că nu o dată v-aţi întrebat de ce câinii dau din coadă, iar alte animale nu fac acest lucru la fel de evident. Ei bine, explicaţia nu este aşa cum spune un banc, „pentru că nu are cine să o facă în locul lor”, ci totul are legătură cu faptul că aceste patrupede sunt foarte inteligente şi sociabile, simţind nevoia să comunice cât mai mult.
Câinele dă din coadă, de cele mai multe ori, ca semn de fericire, de bucurie, fie la apariţia stăpânului său ori a unui alt animal, fie la primirea hranei mult aşteptate. Gestul este, de fapt, un mijloc de comunicare, aceste patrupede fiind fiinţe sociabile, care adoră să „vorbească” folosindu-şi tot trupul. Iată o mare asemănare cu omul!
Înainte de a ne deveni nouă cel mai bun prieten, câinele a fost un animal de haită, precum lupul, iar datul din coadă îl ajuta să le comunice celorlalţi membri ce simţea, pe lângă lătrat, mârâit sau schieunat.
Înţelesuri multiple
De altfel, „vocabularul” folosit de el este destul de variat, oamenii de ştiinţă dovedind că există numeroase moduri de a da din coadă, fiecare având un înţeles aparte - fericire, curiozitate, nerăbdare, chef de joacă ori supunere. Datorită acestei capacităţi de a-şi exprima sentimentele şi trăirile, legătura dintre om şi câine a devenit foarte strânsă de-a lungul timpului şi, nu de puţine ori, ştim exact ce ne „spune” acest animal, chiar dacă nu poate vorbi pe limba noastră.
- Câinii dau din coadă spre dreapta când văd ceva familiar, cum ar fi stăpânul lor, şi spre stânga atunci când se confruntă cu ceva de care se tem. Aceasta este concluzia unor cercetări realizate recent în Marea Britanie