de Dana Purgaru
Temperaturile scăzute şi umezeala nu ne afectează numai pe noi, ci şi pe căţeii pe care îi avem alături. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune cum îi puteţi apăra de neplăcerile cauzate de frig.
„Dacă nouă ne este rece, înseamnă că şi lor le este la fel”
Ca şi noi, căţeii au nevoie de o atenţie specială în perioada rece, deoarece nu toate rasele sunt adaptate frigului. În timp ce, poate, un Ciobănesc Mioritic, un Carpatin, un Husky sau un Malamut vor rezista excelent, nu acelaşi lucru putem spune despre un Teckel, Bichon sau un Metis cu părul scurt, de exemplu. „Acest lucru se întâmplă pentru că în timp ce primii sunt perfect adaptaţi unor medii în care iarna este mereu la ea acasă, ceilalţi au fost creaţi pentru confortul şi plăcerea noastră şi, de obicei, împart cam aceleaşi necesităţi cu omul de lângă ei. Aşadar, dacă nouă ne este rece, înseamnă că şi lor le este la fel”, ne-a spus medicul veterinar.
Rasele mici se plimbă cu hăinuţă
Dacă aveţi curte în care ţineţi câini precum Rottweiler, Terra Nova, Samoyed, Bobtail, Ciobănesc German, Ciobănesc de Berna ori românesc şi alte rase mari, trebuie să vă asiguraţi că au un adăpost bine căptuşit, ferit de umezeală.
Rasele mici, de apartament, au nevoie de protecţie atunci când ies afară şi este foarte frig. Aşadar, dacă aveţi un astfel de patruped este indicat să îi cumpăraţi o hăinuţă specială, adaptată vremii şi, de ce un, modei. Plimbările trebuie scurtate, iar dacă blăniţa li se udă trebuie uscată şi ferită de curenţi de aer.
„Problemele de sănătate ce pot să apară acum, când temperaturile au scăzut, sunt legate de hipotermie, afecţiuni respiratorii, cardiace, degerături sau acutizarea afecţiunilor articulare. Uneori, animalele ar putea suferi otite acute, rinite, sinuzite, bronşite şi chiar pneumonii severe. În cazul femelelor pot apărea crize acute de cistită manifestate prin urinare cu picătura şi chiar cu sânge şi durere. Patrupedele bătrâne pot suferi de acutizări ale afecţiunilor cronice”, a completat specialistul.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.