de Dana Purgaru
Pentru a vă bucura de frumuseţea şi de sănătatea iepuraşului dumneavoastră, acesta trebuie îngrijit periodic. Procedura nu este complicată şi se poate realiza repede şi uşor.
Unghiile se taie o dată la două săptămâni
Curăţaţi cuşca - „locuinţa” iepuraşului trebuie să fie igienizată cât mai des, în caz contrar mizeria poate duce la îmbolnăvirea animalului.
Îngrijiţi blăniţa - cel puţin o dată pe săptămână acordaţi 20-30 de minute din timpul dumneavoastră curăţeniei şi periajului blănii (pentru iepurii cu părul lung, tip Angora, operaţiunea se efectuează de două ori pe săptămână). Dacă nu faceţi acest lucru, există riscul ca animalul să înghită ghemotoace de păr pe care nu le poate regurgita şi, din această cauză, un blocaj intestinal este iminent. De asemenea, dacă părul nu este îngrijit mai mult timp, în blană se pot forma ghemotoace sub care pielea nu respiră, se irită şi se păstrează umedă, devenind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Tăiaţi-i unghiile - o dată la două săptămâni verificaţi cât de lungi sunt unghiile iepurelui, deoarece ritmul lor de creştere este foarte rapid şi nu apucă să se tocească în casă. Aşadar, nu uitaţi să tăiaţi unghiuţele, cu grijă, atunci când este cazul.
Dinţii cresc încontinuu
Observaţi starea ochilor - dacă sunt mereu umezi în jurul pleoapelor sau prezintă secreţii, sunt necesare consultul unui medic veterinar şi prescrierea unui tratament, întrucât poate fi vorba despre o conjunctivită sau despre o altă infecţie.
Observaţi starea urechilor - acestea trebuie să fie curate şi uscate în interior. Folosiţi o bucată de material textil moale şi uscat, pentru a le igieniza periodic.
Atenţie la dinţi! - aceştia cresc pe toată perioada vieţii iepuraşului. Pentru a preîntâmpina situaţia în care acesta nu mai poate mânca din cauza lungimii lor excesive, daţi-i zilnic hrană tare (seminţe sau morcovi) şi puneţi-i în cuşcă bucăţi de lemn pe care să le roadă (să nu fie de cireş sau de răşinoase!).
Baia - iepurele nu se spală precum câinele, aşadar nu trebuie igienizat decât dacă este foarte murdar. Acest lucru se face cu un burete doar în zonele cu probleme. Nu spălaţi niciodată un exemplar bolnav sau care a fost recent suferind!
Deparazitarea - şi iepuraşii au paraziţi, aşa că trebuie, pe lângă igienă, să vă adresaţi medicului veterinar pentru a afla dacă aceştia sunt prezenţi şi ce trebuie să faceţi.
Mişcarea - iepuraşul de casă nu este un animal care să stea toată ziua în cuşcă. Pentru a fi sănătos şi a se dezvolta armonios, el are nevoie de mişcare prin casă, de activitate fizică.
Dieta trebuie atent controlată
Pentru ca iepurele să fie sănătos şi să nu se îngraşe peste măsură, din cauza faptului că este un animal lacom şi mănâncă mai mult decât are nevoie, dieta sa trebuie atent controlată. Alimentaţia este alcătuită exclusiv din vegetale: rădăcinoase, legume, fructe şi seminţe, astfel:
- rădăcinoase (şi frunzele lor): morcov, ţelină, pătrunjel, păstârnac, leuştean, ridichi, sfeclă;
- legume (numai frunzele): salată, varză, spanac, lobodă, ştevie;
- legume (numai fructele): fasole verde, mazăre (cu păstăi cu tot), ardei gras, castraveţi;
- fructe: mere, struguri, pere, prune, caise, căpşuni, cireşe;
- seminţe: floarea-soarelui, alune de pădure (nu arahide);
- alte vegetale: busuioc, lucernă, trifoi, iarbă proaspătă, fân, andive, frunze de păpădie.
Atenţie! Nu îi daţi iepuraşului: coji de pepene, cartofi (coaja este toxică!), ardei iute ori citrice (irită mucoasa gastrică) şi nu îl lăsaţi în preajma plantelor de apartament!