de Dana Purgaru
Sterilizarea sau castrarea masculilor reprezintă metoda prin care este abolită capacitatea reproductivă a animalului, de cele mai multe ori prin îndepărtarea chirurgicală a testiculelor. Deşi nu de puţine ori se menţionează avantajele acestei proceduri pentru sănătatea animalului, dar şi pentru liniştea celor din casă, mulţi proprietari refuză să îşi ducă motanul sau căţelul la operaţie, invocând, în cele mai multe cazuri, faptul că aceştia vor lua în greutate. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pe această temă.
Se pierde sursa de testosteron
Pierderea testiculelor reprezintă totodată pierderea sursei de testosteron, hormonul specific masculilor, dar şi capacitatea de a mai produce spermatozoizi. „Una dintre acţiunile acestui hormon este aceea de a stimula dezvoltarea caracterelor masculine, cum ar fi organele sexuale, precum dimensiunea penisului sau a testiculelor, dar şi dezvoltarea masei musculare şi a osaturii, nivelul de agresivitate şi pilozitatea. La nivel intim celular, testosteronul stimulează sinteza proteică, diminuează receptivitatea masei musculare la hormonii antiinflamatori, previne acumulările de grăsime şi ajută la buna coagulare a sângelui”, ne-a spus medicul veterinar.
Alegeţi hrană specială!
Dar oare putem spune că un animal castrat va fi obligatoriu obez? „Ei bine, nu, îngrăşarea este cauzată, în principiu, de un aport caloric crescut sau disproporţionat faţă de necesarul organismului, asta însemnând mese copioase zilnice şi lipsa efortului fizic. Aşadar, faptul că un animal ia în greutate după ce este castrat este mai degrabă un management nutriţional defectuos, decât o problemă strict hormonală. Pentru masculii castraţi există în comerţ formule de hrană industrială special concepută”, a completat specialistul.
Tot ce trebuie să faceţi este să alegeţi, împreună cu medicul veterinar, sortimentul cel mai potrivit şi astfel patrupedul dumneavoastră nu se va îngrăşa după operaţia de sterilizare. De asemenea, asiguraţi-vă că acesta face în fiecare zi mişcare. Mergeţi împreună la plimbări de cel puţin 30 de minute sau jucaţi-vă în casă.
Nu creşte riscul de blocaj renal
Un alt motiv pentru care proprietarii de motani refuză să îi castreze este legat de zvonul potrivit căruia sterilizarea predispune la blocaj uretral. Există însă studii care arată că diametrul uretrei nu se modifică în decursul creşterii şi dezvoltării organismului, chiar dacă animalul este castrat.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.