Main menu

header

    Din cauza deplasării accidentale a unor vietăţi în alte zone se poate ajunge la adevărate dezastre. Peştele-leu, temut pentru spinii dorsali deosebit de veninoşi (pentru peşti) cu care este dotat, se înmulţeşte cu rapiditate în apele calde din arhipelagul Caraibe, ameninţând speciile endemice, înţepând turiştii şi începând să disturbe echilibrul fragil al ecosistemului acvatic din această regiune a lumii. Peştele-leu este o specie întâlnită de obicei în apele tropicale din oceanele Indian şi Pacific. Câteva exemplare au fost purtate probabil în cala unor vapoare şi s-au înmulţit în pre­zent pe o arie extinsă, populând apele calde din jurul coastelor Cubei şi Caraibelor.

„Cea mai devastatoare invazie marină din istorie”
     Oriunde îşi face apariţia, peştele-leu, un prădător de temut, atacă astfel cu voracitate alţi peşti şi crustacee de până la jumătate din dimensiunile sale. Cercetătorii au observat că un peşte-leu poate înghiţi chiar şi 20 de peşti mai mici în interval de doar 30 de minute. „Aceasta ar putea să devină cea mai devastatoare invazie marină din istorie”, a declarat Mark Hixon, expert în ecologie marină la Universitatea de Stat din Oregon. El a comparat invazia peştilor-leu cu cea a unor lăcuste pe uscat. „Nu există nicio modalitate prin care o asemenea invazie să poată fi complet oprită”, a afirmat specialistul.

Zona lor de bază era în Bahamas
    Până în prezent, principala populaţie de peşti-leu era în Bahamas, unde biologii marini au descoperit că populau fiecare habitat, de la recife de apă puţin adâncă până la zonele cu apă mai mare. De asemenea, ei se aflau şi în apropiere de plaje, dar şi în pădurile de mangrove, ale căror rădăcini scufundate în apă constituie habitatul ideal pentru dezvoltarea mai multor specii de pui de peşti.

Peştii de recif ar putea dispărea în totalitate
    Această invazie are un impact devastator asupra speciilor de peşti din zona Caraibelor şi din această cauză, pescarii sunt încurajaţi să prindă cât mai multe exemplare de peşte-leu. Cele mai ameninţate sunt speciile de peşti de recif, care ar putea dispărea, din cauza acestui intrus, ce poate creşte până la 45 cm lungime.
Daniela Purgaru