de Elena Şerban
Diferenţele dintre oameni şi animale constau în imposibilitatea celor din urmă de a raţiona şi de a iubi. Aşa ne place nouă să credem sau poate doar aşa am fost învăţaţi. Numai că nu e chiar aşa. Animalele aproape că gândesc în anumite situaţii şi multe dintre ele iubesc. Între cele din urmă există o serie de zece specii de animale care nu doar că iubesc, dar care sunt 100% fidele perechii lor până la moarte.
Lebedele, gata de sacrificiu total
Sunt considerate unele dintre cele mai fidele animale. De altfel, conform unor studii, 85% dintre aceste păsări sunt monogame. Cei doi membri ai perechii se susţin unul pe altul în orice, construiesc împreună cuibul şi chiar clocesc împreună. Mai precis, când unul cloceşte, celălalt îi aduce mâncare şi îl păzeşte. Apoi, la venirea pe lume a puilor, perechea îi învaţă cum să caute mâncare şi cum să se descurce în lume. Dacă o lebădă moare, perechea sa va trăi singură până la ultima zi din viaţă. De asemenea, în cazul în care un membru al familiei de lebede este atacat de prădători, celălalt este în stare de sacrificiu total în lupta pentru salvare.
Pinguinii, mai duioşi după maternitate
Când un pinguin îşi găseşte perechea, cei doi stau împreună pentru totdeaua. Aşa se spune despre animalele îmbrăcate mereu în frac. De asemenea, deşi petrec toată viaţa în ţinuturile reci, inima pinguinilor este fierbinte şi bate doar pentru perechea lor. Viaţa de familie a acestor simpatice animăluţe poate fi un exemplu pentru cea a multor oameni. Pinguinul mascul nu dă bir cu fugiţii în perioada în care femela îşi cloceşte ouăle. Mai mult chiar, se pare că este mult mai drăgăstos cu consoarta sa după perioada de „maternitate”.
Amor de papagal
Cele mai multe specii de papagali sunt monogame (au un singur partener) şi partenerii adesea formează perechi pe viaţă, petrecându-şi timpul împreună. Cuplurile se hrănesc reciproc, îşi curăţă unii altora penele, iar în timpul ritualurilor de curtare, masculii în general se etalează în faţa partenerelor dorite. Prin aceste mişcări, papagalul mascul îşi pune în valoare petele viu colorate ale penajului. Excepţie de la monogamie o fac speciile Kea şi Kakapo, ambii poligami (se împerechează cu mai mult de un singur partener).
Lupii, legătură periculoasă
Fioros, periculos şi culmea... tare duios. Aceste trei caracteristici se potrivesc unui animal cu care nimeni nu-şi doreşte să se întâlnească vreodată în sălbăticie: lupul. Însă, acest animal e unul dintre cele mai fidele. Nu există lup care să îşi „înşele” partenera. De altfel, un cuplu odată format rămâne în aceeaşi componenţă până la moarte.
Câinii de prerie, bătălie de onoare
Un alt patruped care se laudă cu fidelitatea sa este şi câinele de prerie. Deşi se numeşte câine, el este în fapt un rozător ce trăieşte în prerie. Numele de câine i-a fost dat după sunetele pe care animalul le scoate atunci când se bate cu semeni de-ai lui. Şi cele mai dese bătălii au loc din cauza femelelor. Mai precis, un câine de prerie rămâne toată viaţa cu femela cu care s-a împerecheat prima dată. Dacă o altă femelă, virgină, încearcă să strice o pereche deja formată... bătaia e gata.
Unele zburătoare fac totul împreună
„Uite cum stau cei doi îndrăgostiţi, ca doi porumbei”. Replica foarte frecventă este folosită atunci când este vorba despre doi oameni care se iubesc. Oare chiar să fie porumbeii cele mai iubitoare animale? Da, răspund columbofilii. Porumbeii sunt într-adevăr păsări monogame, iar un cuplu rezistă până când unul dintre ei se îmbolnăveşte sau moare. Aceste păsări sunt învăţate să facă împreună totul. Nici măcar ouăle nu le cloceşte doar porumbiţa, ci fac acest lucru împreună: ziua masculul, noaptea, porumbiţa. Masculul e atât de devotat familiei sale, încât, în momentul în care cineva încearcă să se apropie de cuibul în care cloceşte perechea sa, îl atacă fără să stea pe gânduri. Perechea de porumbei hrăneşte puii tot împreună, până când acestora le cresc penele şi pot zbura.
Raţele mandarin, simbolul dragostei în Feng Shui
Mici, delicate, frumos colorate. Şi fidele pe deasupra. Toate aceste calităţi descriu unele dintre cele mai frumoase păsări din lume: raţele mandarin. În fapt, răţoiul este cel care se „îmbracă” în penajul superb, portocaliu strălucitor. Zoologii spun însă că răţoiul îşi pune hainele de sărbătoare doar în perioada în care „a ieşit la agăţat”. Dar după ce manevra i-a ieşit... nimeni nu mai intervine între cei doi membri ai perechii mandarin. Niciodată. Pentru că aceste păsări rămân împreună până la moarte. De altfel, din acest motiv, în simbolistica Feng Shui, raţele mandarin reprezintă dragostea.
Există şi polul opus, evident. Sunt animale care nu ţin deloc la viaţa de familie şi se iubesc de dragul sexului, nu doar al procreării. De aceea, unele sunt capabile de adevărate orgii, dar sunt şi vietăţi bisexuale sau gay. Astfel, morsa este un animal care beneficiază de grija tuturor femelelor din grup dacă îşi dovedeşte vitejia. Să fie de vină dimensiunea de 80 de centimetri a penisului? Cercetătorii zoologi spun că da. Alte mamifere care se dedau la serioase iubiri în grup sunt balenele gri.
Oceanologii nu se mai miră când văd orgii sexuale la care participă şi câte cinci masculi. Printre animalele cu înclinaţii homosexuale se află lebedele negre (există perechi bisexuale doar în scop de procreare) şi delfinii cu bot gros.