de Dana Purgaru
De multe ori, stăpânii de câini se plâng de faptul că momentul în care câinele trebuie îmbăiat este un coşmar, deoarece acestuia nu-i place la baie, nu stă liniştit şi muşcă. Acest lucru nu trebuie să se întâmple dacă animalul este învăţat de mic în cadă şi dacă stăpânul este calm şi ştie să-l controleze.
Prima spălare se face imediat după vaccinare
Prima baie a câinelui trebuie făcută la câteva luni de viaţă, după ce s-a terminat programul de vaccinare. Folosiţi numai şampon special conceput pentru câini şi pregătiţi din timp un prosop mare şi curat, ca să îl aveţi la îndemână după baie. Un patruped care are sub 5 kg poate fi spălat în chiuvetă şi chiar este indicat acest lucru, deoarece în cadă s-ar putea răni. Cei mai mari pot fi spălaţi în cadă, cu duşul detaşabil.
Dizolvaţi şamponul
În cazul în care animalul nu agreează baia, puteţi achiziţiona din pet-shop-uri o lesă specială, pentru a fi folosită la „ancorarea” câinelui în cadă. Aceasta se poate lega de un element fix şi împiedică atât „evadarea” patrupedului, cât şi alunecarea lui.
Puneţi-i căţelului dopuri mari de vată în urechi, pentru a evita intrarea apei (aceasta poate duce la otită). Intraţi în baie îmbrăcaţi sumar, deoarece cu siguranţă veţi fi udaţi. Niciodată să nu vă enervaţi sau să vă agitaţi înainte sau după baia câinelui, deoarece acesta simte starea de nervozitate şi se va comporta la fel ca şi dumneavoastră.
Verificaţi constant, cu mâna, temperatura apei. Aceasta trebuie să fie potrivită, nici fierbinte, nici rece. Puneţi puţin şampon, cât să ajungă pentru două îmbăieri, într-un recipient şi adăugaţi apă până acesta se dizolvă. Udaţi câinele cu jumătate din soluţia obţinută şi frecaţi-l bine până se face spumă peste tot. Evitaţi zona feţei, în special a ochilor! Clătiţi bine şi apoi spălaţi-l şi cu a doua parte din soluţie. La sfârşit aveţi grijă să clătiţi temeinic, de la cap la coadă, în special în locurile mai ferite.
Ştergeţi-l bine
În cazul în care îi intră apă în ochi trebuie să îl clătiţi cu grijă, iar dacă îi intră apă în urechi, curăţaţi-l foarte bine cu beţişoare de urechi.
După băiţă ştergeţi bine câinele cu prosopul pregătit şi insistaţi asupra burţii, pieptului şi a zonei organelor genitale. Lăsaţi animalul să alerge prin casă. Acesta este modul câinilor de a încerca să se usuce. Puteţi folosi un foen, în cazul în care câinele acceptă acest lucru, însă nu insistaţi asupra zonei capului.
Sfat! În cazul în care temperatura din casă sau de afară (dacă spălaţi câinele în curte) este sub 25°C, mai bine amânaţi baia, altfel animalul se poate îmbolnăvi.
Atenţie! Nu spălaţi animalul mai des de o dată pe lună decât dacă acesta s-a murdărit accidental, deoarece pielea sa produce o grăsime care are rolul de a alunga paraziţii.