de Dana Purgaru
Una dintre afecţiunile cel mai des întâlnite la femelele care nu au fost castrate este mastita. Aceasta este o inflamaţie a mamelelor ce apare în perioada de lactaţie falsă şi se poate transforma într-un pericol la viaţa animalului. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.
Febră, lactaţie şi durere
Mastita apare atunci când căţeaua sau pisica are pui, care nu se hrănesc la anumite mameloane, când aceştia au fost înţărcaţi sau când femela are lactaţie falsă. Această afecţiune este legată şi de unele bacterii, cum ar fi streptococi, stafilococi sau Escherichia. „Căţeaua afectată prezintă durere locală, apatie, va avea febră, o tumefacţie a mamelelor, roşeaţă locală şi va evacua un lapte sau un lichid lactescent de diverse culori şi chiar hemoragic sau purulent. Se poate ajunge la cangrenă şi poate pune viaţa femelei în pericol”, ne-a spus medicul veterinar.
Castrarea, o soluţie
În cazul în care pisica sau căţeaua suferă de mastită şi are pui de alăptat, aceştia trebuie hrăniţi artificial până la vindecare. „Tratamentul cu antibiotice eficiente este imperios necesar, iar în cazul mamitei cangrenoase ori cu abces se impune intervenţia chirurgicală de îndepărtare a zonelor afectate, salvând astfel viaţa femelei”, a completat specialistul.
Imediat ce observaţi simptome de mastită, duceţi căţeaua sau pisica la veterinar.
În cazul femelelor care au lactaţie falsă se pot evita mastita şi complicaţiile ei prin castrare.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.