de Dana Purgaru
Aproximativ 1% dintre căţei se pot naşte cu boli cardio-vasculare moştenite. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre aceste probleme care pot duce chiar la decesul animalului.
Se transmit urmaşilor
Un căţel se poate naşte cu afecţiuni cardiovasculare, printre care se numără: persistenţa ductului arterial, stenoza pulmonară, stenoza subaortică sau displazia valvulară. „Tusea severă, dezvoltarea corporală întârziată sau incompletă, intoleranţa la efort, moliciunea, crizele de sufocare, lipsa de vitalitate şi chiar decesul la fătare sau imediat după aceasta pot fi semnele unor afecţiuni cardiace moştenite, aşa-numitele defecte cardiace congenitale, întâlnite în procent important, de 0,5%-1% dintre cazuri”, ne-a spus medicul veterinar. Aceste probleme este posibil să nu se manifeste evident în prima parte a vieţii, dar pot duce mai târziu la înrăutăţirea funcţionalităţii cardiace şi pot fi transmise urmaşilor, ceea ce determină răspândirea acestor afecţiuni cardiace.
Se depistează prin ecocardiografie
Tehnicile de depistare a afecţiunilor cardiace au evoluat, spre bucuria stăpânilor patrupedelor afectate, iar acum problemele sunt mai uşor de identificat. „Pe lângă examenele clinice clasice, radiologice şi electrocardiografice, astăzi putem spune că avem specializarea şi aparatura necesare realizării diagnosticului ecocardiografic îmbunătăţit prin tehnica Dopller. Astfel, aceste boli pot fi identificate rapid şi pot fi emise un prognostic şi un tratament corector”, a mai declarat specialistul.
Ecocardiografia este utilă în special pentru căţeii tineri, lipsiţi de vitalitate sau care au o dezvoltare întârziată ori care manifestă crize de pierdere a cunoştinţei, simptome care pot duce la un sfârşit tragic.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.