de Elena Şerban
Majoritatea iubitorilor de animale cresc pisici, câini, papagali sau peşti de acvariu. Există însă şi o categorie de persoane care se simt minunat când îngrijesc şerpi, elefanţi, tigri, aligatori sau chiar... muşte. Printre aceştia s-au numărat şi diverse personalităţi ale istoriei, precum Ivan cel Groaznic, Nero, Ramses al II-lea sau Mozart.
Un elefant pentru un Papă
Despre capetele încoronate ale Bisericii se ştie, de cele mai multe ori, doar ce se vrea să se ştie. Iată însă că există date despre Papa Leo al X-lea, care a condus Biserica Catolică între anii 1475 şi 1521, potrivit cărora era mândrul posesor al unui elefant alb. Specia de pachiderm simbolizează chiar şi acum sacralitatea şi este un semn de noroc. Poate de aceea, Papa a primit de la Regele Manuel I al Portugaliei un elefant alb, pe nume Hano. Acesta era capabil să înţeleagă comenzile în mai multe limbi. De dragul lui, Papa a scris chiar şi un poem.
Ivan cel Groaznic şi urşii sălbatici
Ivan cel Groaznic a fost, aşa cum îi era şi porecla, unul dintre cei mai cruzi oameni din lume. Despre el se spune că era atât de neiertător şi de criminal, încât, dacă era cineva care îi nesocotea ordinele, era prăjit sau îngropat de viu. Ei, se pare că în inima acestui om şi-a făcut loc dragostea pentru animale. Dar nu orice vieţuitoare, ci unele asemănătoare lui: urşii sălbatici. De altfel, cronicile vremii amintesc de faptul că în încăperile primului ţar al Rusiei îşi găsiseră loc câteva astfel de exemplare pe care Ivan le îngrijea cu dragoste aproape paternă. Însă, urşii erau hrăniţi, din când în când, cu... oameni. Erau înfometaţi şi apoi li se dădeau persoanele care nu erau pe placul lui Ivan.
Urangutanul de la masa lui Napoleon
Prima soţie a lui Napoleon Bonaparte făcuse o pasiune pentru animalele exotice. Însă, de departe, animalul său favorit era un urangutan. Maimuţa, o femelă, nu era doar hrănită la masă cu stăpâna sa, ci era şi îmbrăcată după moda vremii. De altfel, Josephine era încântată să îi aşeze la aceeaşi masă pe invitaţii săi şi pe urangutan.
Aligatorul Marchizului de Lafayette
Marie Joseph Paul Yves Roch Gilbert de Lafayette, cunoscut drept Marchizul de Lafayette, a fost un aristocrat francez renumit pentru vitejia sa. Dintr-una dintre numeroasele sale călătorii de peste mări şi ţări a revenit în Franţa cu un aligator. Aşa de mult iubea marchizul reptila, că nu se despărţea de ea sub nicio formă. Ba chiar a luat-o în vizită în Statele Unite. Acolo, aligatorul a şocat întreaga Casă Albă. Spre surpriza tuturor, locatarul de atunci al clădirii, preşedintele american John Quincy Adams, s-a îndrăgostit de reptilă şi aproape că nu voia să îi permită marchizului să plece cu ea înapoi în Franţa. Totuşi, locatarii Casei Albe au fost uşuraţi când aligatorul a plecat.
O tigroaică pentru un împărat roman
Necruţătorul Nero, marele împărat roman, nu prea se înţelegea cu oamenii. De altfel, Nero este bănuit că şi-a ucis mama, care complota contra sa. În unele tratate de istorie se scria chiar că singura fiinţă de pe lume pe care împăratul a iubit-o a fost tigroaica Phoebe. Ferocele animal locuia într-o cuşcă din aur şi, din când în când, avea voie să stea şi în libertate.
Leul faraonului
Cel mai mare şi mai puternic faraon al tuturor timpurilor, Ramses al II-lea, avea o mare pasiune pentru pisici. Ca de altfel toţi egiptenii. Şi pentru că Ramses era cel mai important om din Egipt, era normal să îşi aleagă cea mai tare felină. Şi a optat pentru un leu. Animalul a fost ţinut în palatul faraonului şi l-a însoţit pe acesta în unele bătălii.
Mozart avea un graur
Geniul muzical al tuturor timpurilor, omul care respira muzică, Mozart, nu se putea îndrăgosti decât de o pasăre. Dacă vă imaginaţi însă că pasărea preferată a lui Mozart era o privighetoare sau o ciocârlie, vă înşelaţi. Compozitorul iubea un graur şi, timp de trei ani, acesta mânca, se plimba şi compunea doar dacă pasărea era în preajma sa. Se spune că Mozart era fascinat de capacitatea păsării de a imita imediat toate sunetele pe care le auzea, inclusiv creaţiile compozitorului.
Vergiliu iubea bâzâitul unei singure muşte
Muştele sunt motiv de iritare pentru mulţi dintre noi fie din cauza bâzâitului, fie din cauză că se aşază peste tot. A existat însă un om, un poet cunoscut pentru versurile sale, care se simţea inspirat doar dacă o muscă îi dădea târcoale. Este vorba despre celebrul Vergiliu. Motivul poetului este însă unul pecuniar. În acea vreme, conducerea Romei anunţase că va confisca pământurile oamenilor cu stare şi rămâneau neconfiscate doar acele terenuri pe care erau amplasate mausolee. Vergiliu a venit atunci cu o idee care a şocat, dar care s-a bucurat de succes. A omorât o muscă şi i-a construit un mausoleu impunător pe o bucată de pământ pe care nu voia să o piardă. Autorităţile „au înghiţit găluşca” şi poetul a păstrat terenul.
O capră la Beverly Hills
Nici starurile de la Hollywood nu au rezistat farmecului irezistibil al unor animale ciudate. Spre exemplu, Torry Spelling, cunoscută mai ales din serialul de mare succes „Beverly Hills 90210”, alături de soţul său, actorul Dean Mc Dermott, cresc o capră. Aceasta are dimensiuni liliputane şi este favorita cuplului, care petrece foarte mult timp alături de acest patruped. Căpriţa poartă numele Juliet şi se joacă alături de mulţi câini, partenerii săi necuvântători.
Putin are un tigru siberian
Fostul preşedinte rus şi actual premier al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este mândrul posesor al unui tigru siberian. El l-a primit de ziua sa de naştere, la 7 octombrie 2008. Tigrul siberian este o specie pe cale de dispariţie şi se estimează că în libertate nu mai trăiesc decât aproximativ 450 de exemplare.