de Dana Purgaru
Comunele vrăbiuţe, omniprezente în viaţa noastră de zi cu zi, fac parte dintr-o specie de păsări sociabile, nepretenţioase, inteligente şi monogame. Deşi, iată, au atâtea în comun cu noi şi ne înfrumuseţează zilele calde cu trilurile lor, ne pot pricinui şi probleme. Potrivit doctorului Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ele pot transmite oamenilor diverse boli.
Nu trebuie atinse fecalele
Vrăbiuţa sau Passer domesticus este una dintre cele mai răspândite păsări de pe suprafaţa terestră, fiind întâlnită pe un teritoriu extrem de larg. Pe lângă faptul că aceste păsări sunt numeroase, versatile şi inteligente, din păcate, sunt şi vectori pentru anumite boli grave pentru oameni. „Una dintre cele mai periculoase boli virale, ce evoluează cu encefalită la cal şi la om, îşi găseşte rezervorul în populaţiile de vrăbiuţe. Este vorba despre virusul West Nile sub formă latentă”, ne-a spus medicul.
De asemenea, aceste micuţe zburătoare pot transmite unele boli grave ale tubului digestiv precum salmoneloza sau colibaciloza.
Pentru protecţie este indicat să nu se atingă fecalele vrăbiuţelor şi să se igienizeze mâinile, în cazul în care aceste păsări au fost atinse.
Se adaptează rapid datorită inteligenţei
Inteligenţa vrăbiuţelor merge până într-acolo încât în mediul antropizat au învăţat să se folosească de uşile cu senzori ale magazinelor, să cerşească firimituri de la oamenii care mănâncă şi chiar îşi poziţionează cuiburile strategic, în apropierea zonelor populate de oameni.
Consultaţie gratuită
Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.