de Dana Purgaru
Iubitorii de acvaristică nu se mai muţumesc să aibă în acvarii doar banalii peşti, ei dezvoltând o pasiune nebună atât pentru plante rare, cât şi pentru nevertebrate. Printre acestea se numără crabii, racii, melcii, aricii, stelele, viermii, anemonele sau coralii. Însă, la mare modă în rândul acvariştilor de apă dulce din România sunt acum creveţii. Dintre aceştia, specia Red Cherry este cea mai uşor de crescut, de înmulţit şi de întreţinut.
Pot trăi împreună doar cu unele specii de peşti
Creveţii Red Cherry (Neocaridina heteropoda red) sunt originari din Taiwan şi au o dimensiune medie de 2,5 cm. Într-un acvariu cu un sol alb, negru sau bej, fiecare crevete este precum o „cireaşă”, de aici şi denumirea Red Cherry, ei având culoarea roşu aprins.
Aceştia sunt fascinanţi de urmărit, fiind foarte activi pe plante şi pe sol şi se înţeleg foarte bine cu multe specii de peşti. Printre cei mai recomandaţi în acvariul comun se numără Ancistrus, SAE, Rasbora, Neoni, Corydoras şi Otocinclus. În schimb, Scalarii, Zebrele, Discuşii, Conchonius, Gurami, Tetrazona, Macropodus, Botia, Apistogramma şi uneori viviparii (Guppy, Molly, Platy, Xipho) au obiceiul de a „fugări” şi mânca aceste mici nevertebrate.
Bazinul trebuie să fie bine plantat
Ca regulă de bază, pentru creşterea creveţilor Red Cherry se recomandă o temperatură de 23˚C-26˚C, un pH de 5,5-8 şi o duritate a apei de 12. Cele mai bune plante sunt cele care formează boscheţi, preferatele acestor nevertebrate fiind Jawa Moss, Riccia şi Micranthemum umbrossum. Dacă aveţi şi peşti în acvariu este indicat ca acesta să fie mult mai bine plantat, pentru ca să aibă cei mici unde să se refugieze pentru a se simţi în siguranţă.
Red Cherry sunt foarte paşnici, nereprezentând niciun pericol pentru alte înotătoare. Singura problemă este că obişnuiesc să mănânce ouăle peştilor, de aceea trebuie evitată introducerea lor în acvarii de reproducere.
Năpârlesc pentru a creşte
Diferenţele între cele două sexe sunt relativ uşor se sesizat, deoarece masculii sunt mult mai mici, iar culoarea acestora este mai ştearsă. O altă diferenţă este constituită de apariţia ouălor pe ceafa femelei, sub forma unor mici sfere de culoare galbenă.
Un lucru interesant la aceşti creveţi este că, pentru a se dezvolta, ei trebuie să năpârlească. Astfel, în acvariu s-ar putea să găsiţi adesea piei de creveţi, în cazul în care acestea nu sunt mâncate imediat de peşti, de melci sau chiar de nevertebratele care vor recupera astfel o mare parte din cantitatea de calciu pierdută prin năpârlire.
Se reproduc uşor
Pentru hrănirea acestor nevertebrate se poate apela la hrană specială, care se găseşte în magazinele cu produse pentru animale, ori la feliuţe foarte subţiri de morcovi, castraveţi, pepene, dovlecei şi salată. De asemenea, puteţi să nu îi hrăniţi cu nimic special, deoarece ei mănâncă organismele şi microorganismele, algele sau resturile ce rămân de la peşti. Însă, o dată la câteva zile este binevenită în acvariu o pastilă de spirulină, pe care cei mici se vor „bate”.
Red Cherry sunt foarte uşor de reprodus. După împerechere, femelele vor purta ouăle timp de două-trei săptămâni, apoi puii vor ieşi în apă.
Durata de viaţă a unui astfel de crevete este de circa doi ani.
Sfat! Creveţii trebuie ţinuţi în grupuri de cel puţin zece. În general, într-un acvariu de circa 100 de litri e bine să fie aproximativ 30 de exemplare.
Pont! Cea mai potrivită „căsuţă” pentru micuţii creveţi este un nanoacvariu, adică un acvariu de dimensiuni mici, de circa 20 de litri, unde nevertebratele sunt crescute singure, fără peşti.