de Dana Purgaru
De-a lungul timpului s-a demonstrat că păsările din familia ciorilor, cunoscute pentru inteligenţa lor deosebită, pun greutăţi într-un recipient cu puţină apă pentru a ridica lichidul şi a putea bea. De asemenea, acestea au dovedit că sunt capabile să utilizeze unelte, în diverse chipuri, pentru a obţine ceea ce-şi doresc. Pentru a afla dacă şi alte animale îşi pot folosi inteligenţa în acest scop, cercetătorii şi-au propus să studieze un grup de gorile şi cimpanzei.
Una dintre primate i-a uimit pe cercetători
Mai multor primate din captivitate li s-au fixat de cuşcă tuburi verticale, în care au fost lăsate alune plutind în puţină apă. Fiecare cuşcă permitea accesul la apă. Cercetătorii se aşteptau că animalele vor lua apă în gură, pentru ca apoi să o toarne în tub, cu scopul de a ridica nivelul apei. Rezultatele au arătat că niciuna dintre cele cinci gorile nu a putut face acest lucru. În schimb, cimpanzeii s-au descurcat mult mai bine. Din cei 43 de cimpanzei din Uganda şi Germania, 14 şi-au dat seama cum ar putea ajunge la alună, iar şapte au fost capabili să toarne destul lichid în tub, astfel încât să o şi ia. Ba mai mult, unul dintre cimpanzei, frustrat că facea prea multe drumuri între sursa de apă şi tub, a preferat să urineze în acesta pentru a scoate aluna la suprafaţă.
În cadrul aceluiaşi studiu, oamenii de ştiinţă au făcut experimente şi cu copii, cu diferenţa că acestora li s-a pus la dispoziţie şi o stropitoare. Concluzia a fost că cimpanzeii îi depăşesc pe copiii de 4 ani, căci doar doi din 24, câţi au fost testaţi, au reuşit să rezolve problema. Cei de 6 ani s-au descurcat mai bine: 10 din 24 realizând că pot folosi apa, iar cei de 8 ani au avut cele mai bune rezultate, 58% din ei rezolvând problema.