În ciuda părerii foarte populare potrivit căreia pisicuţele torc numai atunci când se simt bine, s-a descoperit faptul că aceste micuţe feline de apartament scot aceste sunete (pe care le-au auzit prima dată la cea care le-a dat viaţă) ca un semnal destinat stăpânului-mamă.
Torsul pisicilor este un lucru instinctual, un fenomen fiziologic şi psihologic, ce reprezintă primul mod de comunicare între mama-pisică şi puii ei. Începând de la vârsta de 2 zile, micuţii torc în timp ce sug, iar mama lor le răspunde. Astfel, torsul este destinat mamei şi mai târziu stăpânului care preia locul mamei.
Acţionează ca un medicament
Nu toate pisicile torc la fel de mult şi în aceleaşi situaţii. Unele fac acest lucru aproape tot timpul, iar altele nu torc mai deloc. Torsul poate apărea când se apropie ora mesei, când mângâiaţi pisica, înainte de a adormi, dar şi când aceasta este rănită, naşte sau este pe moarte. În aceste din urmă cazuri, torsul semnifică dorinţa de protecţie.
De asemenea, sunt cazuri în care unele feline torc atunci când se află într-o confruntare, arătând astfel agresorului că nu au intenţie de a ataca. Indiferent de situaţie însă, sunetele scoase au rol de relaxare, acţionând ca un mecanism de vindecare a organismului.
Îşi pot vindeca stăpânii
Torsul se produce atunci când nervii transmit semnale electrice, ce fac corzile vocale să vibreze, iar diafragma acţionează ca o supapă, lăsând aerul să treacă peste corzi în timpul inspiraţiei şi al expiraţiei, creând astfel sunetul. Frecvenţa torsului se încadrează în intervalul 27 Hz şi 44 Hz, iar expunerea la o astfel de frecvenţă s-a dovedit că stimulează vindecarea, creşterea oaselor şi întărirea musculaturii atât la pisici, cât şi la stăpânii acestora. Deci torsul pisicilor se pare că are un efect similar cu tratamentele cu ultrasunete. Aşadar, prezenţa unei pisici în preajmă vă poate aduce, pe lângă alinare spirituală, şi vindecare fizică. Daniela Purgaru