Bovinele, ovidele şi cervidele au tendinţa de a paşte şi de a dormi cu corpurile orientate în conformitate cu axa nord-sud a Pământului, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători europeni.
Funcţionează ca nişte busole
Până în prezent se ştia că numai păsările călătoare, ţestoasele şi somonii dispun de un simţ geomagnetic ce le oferă posibilitatea de a se ghida pe rutele de migraţie, dar recent s-a descoperit că şi docilele vaci pot funcţiona asemenea unei busole.
Au fost monitorizate 11.484 de cazuri
Pentru a demonstra că şi bovinele, ovidele şi cervidele dispun de un simţ geomagnetic, cercetătorii au apelat la imagini obţinute prin sistemul de observare din satelit a 8.510 bovine aflate pe 308 păşuni din diferite locaţii de pe glob, dar şi prin analizarea imaginilor a 2.974 de cerbi şi căprioare din peste 225 de zone din Republica Cehă.
Sunt influenţate de câmpul magnetic
„Analizarea acestor imagini demonstrează că, atunci când pasc sau dorm, aceste animale au tendinţa de a-şi alinia corpurile pe axa nord-sud a Pământului, cu capul către nordul magnetic”, a declarat Sabine Begall, de la Departamentul de Zoologie al Facultăţii de Biologie şi Geografie din cadrul Universităţii din Duisburg-Essen, Germania. „Având în vedere faptul că alţi factori, precum direcţia vântului sau expunerea la soare variază enorm în cazurile analizate, am ajuns la concluzia că singurul factor ce poate arăta comportamentul similar al acestor animale în diferite zone ale globului este câmpul magnetic terestru”, mai susţine ea.
Daniela Purgaru