de Dana Purgaru
Stresul, unele medicamente, lipsa din alimentaţie a unor compuşi esenţiali şi diverse boli pot duce la slăbirea sistemului imunitar şi în cazul animalelor, astfel că este nevoie de luat unele măsuri pentru a nu permite bolilor să îşi facă apariţia. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii.
Influenţată neurohormonal
Creşterea rezistenţei naturale a organismului rămâne unul dintre cele mai disputate subiecte între crescătorii de animale şi medici. Trebuie înţeles însă ce anume presupune aceasta. „Imunitatea animalelor, ca şi cea a oamenilor, este supusă unei majore influenţe neurohormonale, fiind dusă la îndeplinire de grupuri de celule ce, la rândul lor, folosesc mesaje chimice complexe pentru a comunica între ele”, ne-a spus medicul veterinar.
Asiguraţi zilnic necesarul nutriţional
Proprietarii de animale de companie pot găsi în comerţ o sumedenie de produse pentru stimularea imunităţii companionilor lor sau pot citi în diverse medii de informare „trucuri” pentru apărarea în faţa bacteriilor şi virusurilor. În faţa acestei cavalcade de opţiuni stăpânii e bine să aleagă cu grijă şi să ceară un ajutor specializat. „Sfatul nostru este de a asigura animalului tot necesarul de vitamine, aminoacizi, minerale, acizi graşi esenţiali şi oligoelemente. De asemenea, este importantă efectuarea, cu frecvenţa recomandată de medic, a deparazitărilor şi vaccinărilor din timpul anului”, a completat specialistul. Numai aşa veţi putea avea un animal cu un sistem imunitar ce funcţionează normal, în parametrii necesari protecţiei naturale a organismului.
Aveţi un căţel, o pisică, un papagal sau orice alt animal care vă este drag şi doriţi să aflaţi cum să îl îngrijiţi, dacă hrana pe care i-o daţi este corespunzătoare sau ce semnifică un anumit simptom pe care l-aţi observat la acesta? Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă va răspunde la toate întrebările o dată la două săptămâni.