Dogul argentinian este una dintre cele mai noi rase de câini, fiind creată în secolul trecut, în centrul Argentinei, la Cordoba la Coloniale. Scopul iniţial a fost obţinerea unui patruped perfect adaptat pentru vânătoarea de pume şi de mistreţi (de 200-300 kg). Cu timpul însă, această rasă, datorită frumuseţii sale şi a capacităţilor protective, a devenit foarte căutată pentru viaţa de familie.
Rezultatul încrucişării a zece rase
La formarea dogului argentinian au fost folosite zece rase: bulldog, bull terrier, câine de Pirinei, mastiff de Pirinei, dog german, mastiff, boxer, pointer, Irish wolfhound şi dog de Bordeaux. Bull terrierul şi ciobănescul de Pirinei sunt responsabili pentru culoarea albă a acestui câine, dogul german, pentru format, pointerul a influenţat forma capului, iar celelalte rase au lăsat urme în fenotip. Au fost necesare 13 generaţii pentru a fixa rasa. În 1947, caracteristicile rasei au fost fixate şi s-a publicat primul standard oficial.
Este complet alb
Dogul argentinian este un câine puternic şi agil şi este complet alb. Corpul său este musculos, bine proporţionat, cu spatele drept şi membrele lungi. Capul este rotund, ochii întunecaţi, vioi, urechile drepte, cupate, iar coada este lungă, purtată în jos. Părul este scurt şi formează o blană frumoasă, albă, uşor de observat în întuneric. Masculii au o înălţime de 63-68 cm şi o greutate de 45-55 kg, iar femelele au 60-65 cm înălţime şi cântăresc 41-48 kg.
Calm în casă, energic afară
Temperamentul acestui câine este foarte puternic, însă, în ciuda acestui lucru, este ascultător şi uşor de dresat. Latră puţin, este calm în casă şi energic afară şi uşor de manevrat, nu este sensibil la zgomote sau la schimbările climatice şi este un bun însoţitor. Ţineţi însă cont de faptul că se plictiseşte repede şi că e bine să îi oferiţi mereu ceva de făcut.
Dresaţi-l de timpuriu
Este recunoscut pentru loialitatea sa faţă de membrii familiei, pe care îi protejează cu orice preţ. Cu străinii este prietenos şi manifestă o deosebită răbdare cu cei mici, însă nu este recomandat să fie lăsat singur în preajma unor câini străini, deoarece poate deveni agresiv din senin. Aceste tendinţe însă se pot educa prin dresaj, de timpuriu.
Are unele sensibilităţi
Din punct de vedere al problemelor de sănătate, chiar şi acest câine rezistent are unele puncte sensibile. Acestea ar fi: torsiunea de stomac, displazia de şold, maladia cotului, surditatea, eczemele, artritele şi afecţiunile renale.
Daniela Purgaru