de Dana Purgaru
O expediţie ştiinţifică, ce a avut loc recent în Papua Noua Guinee, a dus la descoperirea a două specii noi de broaşte, de dimensiuni extrem de reduse, într-o zonă montană izolată din sud-est.
„Sunt la limita posibilului”
Paedophryne dekot măsoară între 8,5 mm şi 9 mm, iar Paedophryne verrucosa are 8,8-9,3 mm. Până la aceste descoperiri, cea mai mică broscuţă cunoscută măsura 10 mm.
Noile exemplare identificate nu sunt doar cele mai mici broaşte din lume, ci şi cele mai mici tetrapode (vieţuitoare cu patru picioare) cunoscute. „Mă uimeşte dimensiunea acestora - sunt la limita posibilului”, a afirmat Robin Moore, expert în amfibieni la organizaţia Conservation International. Se pare că aceste vieţuitoare au „evoluat” la aceste dimensiuni pentru a exploata o nişă neocupată din ecosistemul local.
Minibroaştele se pot hrăni cu acarieni, spre deosebire de broaştele mai mari, pentru care acarienii nu ar constitui o hrană îndestulătoare. „A fost foarte greu să prindem un exemplar, pentru că sar la fel ca greierii. Într-un moment sunt într-un loc, iar în jumătate de secundă sunt în altă parte”, a povestit zoologul Fred Kraus, căruia îi aparţine descoperirea.