de Dana Purgaru
Raceala este un termen neştiinţific. În cazul oamenilor, este o stare de boală provocată de un virus ce determină inflamaţii ale căilor respiratorii superioare. Şi animalele pot fi diagnosticate cu diverse „răceli”. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a vă ajuta animalul preferat.
Simptomele seamănă cu cele umane
La animalele de companie, răcelile pot lua forma unor rinite purulente, sinuzite, conjunctivite, otite sau laringite, bronşite şi chiar pneumonii. „În aceste cazuri, «pacientul» va prezenta scurgeri ale secreţiilor nazale, albicioase sau purulente, tuse, schimbarea tonalităţii lătratului sau lipsa mieunatului ori a ciripitului. În cazul pneumoniilor se pot observa expectoraţii sau chiar crize de sufocare”, ne-a spus medicul veterinar.
Boala se poate manifesta în diverse zone
Răcelile la animale pot lua şi forma cistitelor. „Acestea sunt manifestate prin greutate la urinare, urinare cu sânge sau urinare în episoade dese şi în cantităţi mici. La pisici este de specificat că aceste episoade este bine să nu fie confundate cu obstrucţiile urinare, ce pot pune în pericol viaţa animalului”, a completat specialistul.
Pe lângă acestea, se mai pot întâlni şi răceli digestive manifestate prin diaree, în special la câini, pisici, păsări de colivie, porcuşori de Guineea, hamsteri sau dihori.
Remediile „după ureche” pot duce la moarte
Atenţie, însă! Din dorinţa de a vă ajuta animalul bolnav îi puteţi face foarte mult rău. „Un mare pericol îl reprezintă încercarea proprietarilor de a vindeca animalul prin administrare de medicamente de uz uman. În aceste cazuri, o doză necorespunzătoare de paracetamol, aspirină, ibuprofen, algocalmin sau diverse antibiotice poate duce la îmbolnăviri grave şi chiar la deces”, ne-a mai spus medicul veterinar.
Diminuaţi acţiunea factorilor externi
Cel mai bine este să vă adresaţi medicului veterinar încă de la apariţia primelor simptome. „De asemenea, trebuie diminuată acţiunea factorilor externi precum curenţii reci de aer, umiditatea excesivă şi temperatura scăzută. În cazul rinitelor sau al afecţiunilor respiratorii, trebuie oferită animalului o hrană gustoasă sau cea pe care o preferă, pentru că în această perioadă se întâmplă să sufere o reducere a simţului olfactiv şi în acest fel se poate ajunge la o nerecunoaştere prin miros a alimentelor. În cazul diareilor se pot folosi ceaiurile de uz uman, cum ar fi cel de mentă, dar doar până se va interveni medicamentos”, a completat specialilstul.
- Pentru a preveni răcelile trebuie să îi asiguraţi animalului un mediu de viaţă corespunzător, o hrană bună, vaccinare şi deparazitare şi vizite dese la cabinetul veterinar.