Main menu

header

de Dana Purgaru

În Jurasic nu existau numai animale colosale, ci şi purici pe măsura lor. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Nanjing pentru Geologie şi Paleontologie au descoperit că puricii din cea de-a doua perioadă a Erei Mezozoice puteau atinge o lungime de 2,5 centimetri.

Aparatul bucal, în formă de cioc
Rămăşiţele celor mai vechi purici datează de acum 125-165 de milioane de ani şi au fost descoperite în China. În timpul observaţiilor s-a constatat că femelele erau de două ori mai mari decât masculii, caracteristică păstrată până în ziua de azi. Nu doar dimensiunea fosilelor este impresionantă, ci şi aparatul lor bucal, de forma unui cioc, capabil să extragă sângele din pielea dinozaurilor.
Diferenţa majoră între puricii din Jurasic şi cei contemporani se observă la nivelul aparatului locomotor. Puricii străvechi erau foarte mari, dar membrele lor nu erau prea bine dezvoltate. Însă, evoluţia de-a lungul timpului le-a permis acestor insecte să sară.
Fosilele au fost găsite în cenuşă vulcanică, ce le-a permis să se păstreze într-o stare atât de bună, încât la unele exemplare se observă până şi antenele.