Main menu

header

   De ziua căţeluşului dumneavoastră sau la diferite ocazii este bine să îl răsfăţaţi puţin şi din punct de vedere alimentar. Acest lucru nu înseamnă însă să îi daţi hrană gustoasă, dar interzisă lui, ci să îi preparaţi în casă anumite bunătăţi sănătoase, ce îl vor face să dea din coadă de plăcere.

Optaţi pentru ingrediente sănătoase
   Pe lângă hrana din comerţ destinată câinilor îi puteţi prepara patrupedului dumneavoastră câteva feluri de mâncare „legale” şi gustoase. Nu trebuie decât să vă folosiţi imaginaţia. Astfel, utilizând câteva ingrediente sănătoase (orez, carne de pui sau de curcan ori de vită, ficat de vită sau de pasăre, pipote şi inimi, tărâţe, făină de oase, ulei de porumb, brânză de vaci, iaurt, ouă, drojdie de bere, conopidă, sfeclă, morcovi, fasole verde, fulgi de porumb sau de ovăz, verdeaţă proaspătă etc.), puteţi realiza zeci de combinaţii.

    Iată câteva reţete pe care le puteţi realiza pentru început: Biscuiţi  O ceaşcă plină cu fulgi de porumb, puţină sare iodată, două ceşti cu făină integrală, un ou, trei linguriţe cu ulei de porumb, două linguriţe cu pătrunjel tocat şi 750 ml de supă de pasăre. Încălziţi cuptorul. Amestecaţi fulgii cu sarea şi făina într-un bol. Puneţi oul cu pătrunjelul, uleiul şi supa într-un castron mai mare. Adăugaţi amestecul din primul bol, până când ajungeţi la o cocă cremoasă, pe care o frământaţi şi cu care întindeţi apoi o foaie de un centimetru grosime. Tăiaţi-o în forme diferite, apoi coaceţi-o 15 minute pe o tavă uşor unsă cu ulei. Sunt excelenţi pentru căţei.

  Gustare de week-end Ingrediente: 120 g carne de vită, 120 g brânză de vaci, o ceaşcă de fasole verde fiartă, o linguriţă cu făină de oase. Mod de preparare: tăiaţi carnea bucăţele şi înăbuşiţi-o în tigaie cu puţin ulei de porumb, dar nu o prăjiţi. Scurgeţi grăsimea şi lăsaţi să se răcească. Adăugaţi restul ingredientelor şi amestecaţi. Serviţi-o imediat căţelului.

    Mâncare cu drojdie de bere proaspătă O ceaşcă plină cu fulgi de ovăz, trei ouă coapte în cuptor zece minute, o linguriţă cu praf de calciu, o jumătate de cană cu brânză de vaci, o ceaşcă de morcovi cruzi, raşi, o jumătate de ceaşcă plină cu carne de curcan sau de pui, drojdie de bere. Clocotiţi două ceşti cu apă. Adăugaţi fulgii de ovăz, acoperiţi cu un capac, reduceţi focul şi lăsaţi încă trei minute. Închideţi focul, lăsaţi fără capac zece minute şi adăugaţi restul ingredientelor. Puneţi o lingură din acest amestec în bolul căţeluşului şi presăraţi puţină drojdie de bere.

Daniela Purgaru