Main menu

header

Pisica din rasa American Curl este considerată printre cele mai caraghioase feline, din cauza urechilor sale îndoite, care sunt rezultatul unei mutaţii spontane.
 Rezultatul unei mutaţii genetice
   Rasa de pisici American Curl a apărut recent, în 1981, în Statele Unite ale Americii, când o femelă neagră, cu părul lung şi mătăsos, cu urechile de o formă neobişnuită a fost găsită şi adoptată de familia Ruga. La scurt timp, felina a născut şi din patru pisoiaşi, doi aveau urechile îndoite. După ce au fost întrebaţi ce se întâmplă, doctorii au concluzionat că este vorba despre o mutaţie genetică. Practic, gena care a cauzat îndoirea urechii a urmărit un singur tipar dominant. Încrucişarea selectivă a acestei rase noi a apărut în 1983.

Orice culoare a blăniţei este acceptată
   Pisica din rasa American Curl are o talie medie, este elegantă, are o expresie blândă şi este mereu alertă. Poate avea atât părul lung, dar şi scurt, ambele varietăţi având părul moale, mătăsos, lucios şi lipit de corp. Toate culorile şi modelele sunt acceptate, inclusiv culorile solide, tigratul pe fond cenuşiu, calico, culoarea carapacei de broască, fumuriu, cenuşiu, bicolor şi modelul colorpoint (specific siamezelor). Coada este stufoasă. Caracteristica distinctivă a acestei rase este forma unică a urechilor. Acestea sunt ridicate şi deschise, îndoite în spate. La pui, urechile se lasă după trei-patru zile de la naştere şi abia după patru luni se stabileşte forma finală.

 Îşi iubeşte foarte mult stăpânii
   Această felină este foarte afectuoasă, îşi iubeşte stăpânii, este curioasă şi băgăcioasă şi îi place să i se acorde multă atenţie. Se adaptează foarte repede la situaţii noi şi se înţelege bine cu orice alt animal sau copii. Este jucăuşă şi se maturizează destul de târziu.
Este uşor de îngrijit
American Curl nu necesită prea multă îngrijire. Chiar şi cea cu părul lung e uşor de întreţinut, deoarece are un substrat minimal. O baie ocazională şi un periat o dată la câteva zile sunt tot ce are nevoie felina pentru a-şi menţine blana în bună stare.

Poate să trăiască 15 ani
    Din punct de vedere al stării de sănătate, aceste pisici sunt foarte rezistente şi nu prea au probleme fizice dacă le sunt respectate atât deparazitările şi vaccinările periodice, cât şi controalele de specialitate anuale. De asemenea, alimentaţia corespunzătoare şi atenţia din partea stăpânilor sunt factori importanţi pentru o stare bună de sănătate. Speranţa medie de viaţă este de 14-15 ani.

Daniela Purgaru