Main menu

header

Ecografia femelei gestante

    Vă doriţi de mult puiuţi de la patrupedul dumneavoastră şi acum vreţi să aflaţi mai repede dacă monta a reuşit? Aveţi o pisică sau o căţea care tocmai a născut şi vreţi să vă asiguraţi că nu au mai rămas resturi în uter? În aceste cazuri puteţi apela la ecografie. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus când este utilă această procedură şi cum se realizează. Dacă pisica sau căţeaua dumneavoastră a rămas afară nesupravegheată în timpul perioadei de călduri, este posibil să fie gestantă. În acest caz trebuie să aflaţi dacă în urma montei accidentale în uter se dezvoltă sau nu puişori. Acest lucru este valabil şi în cazul montelor dirijate sau al inseminărilor artificiale.

După 28 de zile se identifică sarcina
    Dintre  metodele disponibile, cea mai convenabilă pentru depistarea şi supravegherea gestaţiei este tehnica ecografică. „Prin aceasta se poate confirma prezenţa fetuşilor încă de la vârsta de 17 zile la pisică şi 20 de zile la căţea, când se observă activitatea cardiacă fetală. Dar, pentru un diagnostic precis, vârsta optimă de identificare a gestaţiei este de 28 de zile”, ne-a spus medicul veterinar. După 30 de zile de la montă se pot observa la ecografie oasele, iar după 40 de zile se pot vedea plămânii şi ficatul. Acum medicul poate evalua funcţiile cardiace şi mişcările fetale şi poate descoperi din timp unele infecţii. De asemenea se poate aproxima numărul puilor. O nouă ecografie se face după fătare, pentru a se asigura că nu există complicaţii.

Se pot preîntâmpina anumite complicaţii
    Pe lângă faptul că ecografia este o tehnică neinvazivă, recomandată pentru diagnosticul şi supravegherea gestaţiei, cu ajutorul acesteia se poate face şi evaluarea după fătare. „Astfel se pot examina căile genitale, pentru a descoperi o eventuală retenţie placentară, prezenţa unor produşi nefătaţi sau unele inflamaţii uterine”, ne-a mai spus specialistul. Dacă aveţi întrebări legate de ecografia femelei gestante vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, telefon 021/348.05.30.

Daniela Purgaru