Main menu

header

de Dana Purgaru

Se întâmplă, din când în când, ca patrupedul dumneavoastră preferat să elimine nişte mirosuri care vă fac să „evacuaţi” încăperea? Problema balonării poate avea mai multe cauze - modul în care digeră alimentele, prezenţa unor paraziţi intestinali sau chiar o boală digestivă.

În situaţia în care animalul este vioi şi are poftă de mâncare, mai mult ca sigur că este vorba despre prima cauză dintre cele enumerate mai sus, adică dieta necorespunzătoare. La fel ca şi în cazul nostru, o mâncare de proastă calitate va avea efecte pe care le veţi observa în starea generală de sănătate. De aceea trebuie să acordaţi o atenţie deosebită tuturor alimentelor pe care i le oferiţi câinelui zilnic, deoarece balonarea este semnul unei hrane de proastă calitate.

Ce trebuie să mănânce
Pentru a fi siguri că nu hrana necorespunzătoare este de vină, ţineţi cont că un câine trebuie să mănânce altceva decât noi. Aşadar, puteţi să-i daţi fierturi din orez, morcovi, carne de pui, organe sau vită (fără oase!), pătrunjel rădăcină şi frunze, ţelină, păstârnac şi tărâţe, brânză de vaci, paste sau iaurt, dar şi fructe proaspete. Pe lângă acestea, îi mai puteţi procura şi hrană uscată sau umedă, special concepută pentru câini, dar aceasta este bine să i-o oferiţi la indicaţiile medicului veterinar. Nu îi daţi niciodată dulciuri, cafea, alcool, carne de porc, oase, condimente de orice fel, prăjeli, varză, mazăre, fasole sau cartofi!

Poate fi semnul unei boli
Pentru a elimina cea de-a doua cauză, cea a paraziţilor interni, luaţi de la medicul veterinar pastile „antiviermişori” şi daţi-le câinelui, respectând cantitatea şi recomandările primite.
Dacă totuşi animalul este apatic şi nu are poftă de mâncare, problema poate fi mult mai serioasă, şi animalul trebuie dus de urgenţă la medicul veterinar care se ocupă de el.