Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre neplăcerile cu care se confruntă primăvara deţinătorii de câini şi de pisici e năpârlirea. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre acest fenomen.

La unele rase, fenomenul e mai intens
Prezenţa părului de câine sau de pisică în cantităţi mai mari decât de obicei este ceva normal în această perioadă, deoarece animalele îşi regenerează astfel blana şi se adaptează la schimbările de temperatură. „Năpârlirea este procesul natural şi fiziologic prin care animalele pierd din învelişul lor pilos. În privinţa câinelui, în funcţie de rasă, fenomenul poate fi mai abundent sau mai puţin perceptibil. Rasele cu strat dublu vor năpârli mai intens, şi acest lucru va duce chiar la un aspect bolnăvicios al animalului. Alte rase, precum Poodelul, năpâlesc aproape imperceptibil în situaţii normale”, ne-a spus medicul veterinar.

Se recomandă suplimentarea cu acizi graşi esenţiali
În cazul în care patrupedul trăieşte mai mult în casă, ferit de variaţiile mari de temperatură şi de condiţiile vitrege de adăpostire, năpârlirea este continuă şi subtilă, pierderea de păr fiind un fenomen ce se desfăşoară pe tot parcursul anului, cu intensitate redusă.
Stăpânii de câini şi de pisici e bine să suplimenteze dieta acestora acum, în perioada în care se face trecerea de la „hainele” de iarnă la cele de vară. „Omul poate ajuta animalul în perioada năpârlirii prin adăugarea în hrană a unor produse pe bază de acizi graşi esenţiali, prin asigurarea unei diete bogate în vitamine şi proteine de bună calitate şi prin periere periodică şi îmbăieri cu produse special destinate animalelor”, a completat specialistul. „Din punct de vedere al sănătăţii omului, nu există riscuri adăugate faţă de ceea ce se ştie în mod obişnuit, deparazitarea internă şi externă corectă şi frecvenţa la care se adaugă vizitele periodice la medicul veterinar cumulate cu regulile uzuale de igienă vor duce la evitarea majorităţii pericolelor”, a mai spus medicul veterinar.