În fiecare an, la 4 octombrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Animalelor, instituită de Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor în 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor.
Prima lege
Prima lege pentru protecţia necuvântătoarelor s-a numit „Martin’s Act” şi a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. După 1945, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial Ziua Internaţională a Animalelor, fiind sărbătorită an de an pe întregul mapamond. De atunci, în fiecare an, la această dată se organizează în toată lumea diverse evenimente dedicate animalelor şi iubitorilor lor şi se încearcă închegarea relaţiei dintre oameni şi necuvântătoare prin acţiuni caritabile sau de divertisment.
Sărbătoare împrumutată
La noi în ţară, această sărbătoare a început să fie din ce în ce mai cunoscută şi apreciată, la fel ca şi Halloween sau Valentine‘s Day, deşi este una împrumutată, noi neavând o tradiţie în acest sens. Singura dată în care necuvântătoarele sunt amintite şi preţuite la noi este de Bobotează, atunci când locuinţele sunt sfinţite, iar animalele nu sunt nici ele uitate şi sunt stropite cu apă sfântă. Cu această ocazie, în mai multe oraşe din ţară au fost organizate diverse evenimente (concursuri, expoziţii, târguri pentru adopţii), din dorinţa de a le oferi un cămin micuţelor patrupede şi de a-i ajuta pe români să conştientizeze faptul că acestea au nevoie de protecţie şi de responsabilitate pentru a dispărea de pe străzi şi pentru a creşte în case.
Eveniment în Capitală
Cea mai importantă manifestare de acest gen a avut loc sâmbăta trecută în Bucureşti, fiind organizată de Primăria Capitalei, în parteneriat cu asociaţiile nonguvernamentale de profil. Evenimentul s-a desfăşurat între orele 8:00 şi 18:00, în Parcul Tineretului, pe platoul din spatele Palatului Copiilor, şi a promovat adopţia animalelor fără stăpân, în cadrul programului „Un stăpân pentru fiecare câine“.
Act normativ şi la noi
Deşi în lume s-au făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte protecţia animalelor, la noi în ţară abia recent a fost adoptată o lege în acest sens. Din păcate însă, ea se aplică mai greu, din cauza lipsei Poliţiei Animalelor, a educaţiei populaţiei în acest sens şi a adăposturilor care în prezent sunt pline până la refuz cu patrupede ale nimănui.
Adoptaţi şi îngrijiţi
Dacă sunteţi interesaţi să adoptaţi puteţi contacta asociaţiile nonprofit de profil sau, dacă doriţi să le ajutaţi în demersul lor, le puteţi dona bani, medicamente ori mâncare pentru animale. Nu e vina acestor patrupede că s-au născut. Dar e vina noastră dacă nu le ajutăm să crească şi să nu se mai înmulţească pe străzi.
Daniela Purgaru