de Dana Purgaru
Căpuşele şi puricii nu sunt singurele insecte care pot afecta sănătatea animalelor de companie. Ţânţarii sunt şi ei atraşi de sângele acestora, în ciuda blănii, şi pot transmite dirofilarioza, o boală denumită şi filarioză cardiopulmonară sau „heartworm disease - boala viermelui din inimă”, ce afectează în special câinele, dar există cazuri documentate chiar şi la pisică. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a vă ajuta să vă apăraţi animalul de atacul ţânţarilor.
Transmit un vierme care ajunge la inimă
Parazitul ce determină dirofilarioza este un vierme transmis prin muşcătura ţânţarilor. „Boala face parte din grupa bolilor vectoriale, adică are nevoie de un „cărăuş” pentru a putea să treacă de la o gazdă la alta. Parazitul ajunge în sânge după muşcătură şi în acest stadiu se numeşte microfilarie, adică este atât de mic, încât abia se vede la microscop. După un timp variabil, dar apropiat de şapte luni, din aceste microfilarii se formează viermii adulţi prinşi bine de partea internă a camerelor inimii sau a marilor vase de sânge din corp, în apropierea inimii. Ceea ce pare total desprins din filme este că aceşti viermi au nevoie de o bacterie - Wolbachia - pentru a se înmulţi. Este, parcă, un scenariu de sabotare a organismului-gazdă prin unirea forţelor unui vierme şi a unei bacterii ce provoacă distrugere în corpul «duşmanului», adică bietul nostru patruped”, ne-a spus medicul veterinar.
La început, patrupedul infectat duce o viaţă normală
Până în aceste stadii, boala este extrem de greu de depistat, nu există semne specifice, iar câinele poate duce o viaţă aparent normală. „În momentul în care viermii ajung adulţi, ei pot provoca probleme de circulaţie a sângelui, îngreunează activitatea inimii, se pot produce inflamaţii în plămâni şi leziuni în organele interne şi vasele de sânge. Dacă un astfel de câine este muşcat de ţânţar, prin sângele preluat, acesta poate prelua şi larvele, ce apoi pot fi transmise, după un timp, la alt câine”, a completat specialistul.
Prevenţia se face prin deparazitare
Simptomele câinelui bolnav sunt: respiră greu, oboseşte uşor şi se poate ajunge la infarct. Boala poate fi identificată printr-un set complet de analize. „Prevenţia se realizează prin diferite produse de deparazitare externă ce acţionează repelent faţă de ţânţari sau cu produse ce acţionează împotriva larvelor, la recomandarea specialistului”, ne-a mai declarat veterinarul.