Există multe varietăţi de melci care provin din multe zone tropicale ale lumii, însă numai câteva dintre acestea pot supravieţui în acvarii. Pe lângă farmecul lor aparte, aceştia au şi un rol pozitiv, prin faptul că obişnuiesc să cureţe solul de alge indezirabile şi de resturi de mâncare. Când mergeţi la magazine alegeţi melcii activi sau care stau lipiţi pe geam. Când îi introduceţi în acvariu este important să nu suprapopulaţi acvariul cu ei. Începeţi cu un melc la 25 de litri de apă şi continuaţi treptat doar dacă cei din primul grup au supravieţuit. În cazul în care vă treziţi că aveţi prea mulţi melci le puteţi pune seara o frunză de salată în acvariu, iar dimineaţa ea va fi acoperită de melci şi astfel puteţi înlătura exemplarele nedorite.
Convieţuiesc cu peştii
Dacă v-aţi hotărât să vă luaţi melci, trebuie să ştiţi că aceştia au obiceiul să mai iasă din acvariu, aşa că acesta trebuie acoperit. În general, pot convieţui fără probleme cu peştii şi se adaptează uşor. Nu sunt deloc pretenţioşi în ceea ce priveşte hrana, mănâncă aproape orice pot rupe în bucăţi şi care poate fi introdus în gură (castraveţi, spanac, morcovi şi salată, hrană pe bază de peşte, peşti morţi, alţi melci şi ouăle lor, alge, creveţi etc.)
Dispariţia = dezechilibru
Pentru a trăi în bune condiţii au nevoie ca temperatura apei să fie între 20 şi 28 de grade Celsius. Dacă este prea caldă, ciclul lor vital se poate reduce de la patru ani la un an. În cazul în care vă mor mai mulţi melci o dată este foarte probabil să existe un dezechilibru în acvariu şi trebuie să luaţi rapid măsuri. Acest lucru este evident şi atunci când cochilia se deteriorează şi apar găuri în ea din cauza concentraţiei prea mici de calciu a apei.
Patru varietăţi des întâlnite
Iată câţiva dintre cei mai des întâlniţi melci de acvariu: Ampullaria sp. - cresc mari, sunt foarte buni curăţători de resturi din acvariu. Au un organ respirator auxiliar ca o trompă, cu care respiră aer atmosferic atunci când calitatea apei nu este foarte bună. Când simte pericol se ascunde în cochilie şi se astupă cu un „capac”. Helisoma nigricans - provine din Brazilia, are o formă circulară şi un diametru de 1,8 cm. Culoarea este roşie-maro şi seamănă cu o specie europeană, Planorbis corneus. Melanoides tuberculata - este un melc comun, ce se hrăneşte cu alge şi cu resturi de mâncare. Este mai mult nocturn, ziua stând ascuns în substratul din acvariu. Pomacea bridgesi - este potrivit în acvariile cu plante, deoarece se hrăneşte în principal cu materii moarte sau în descompunere şi nu dăunează plantelor. Are mai multe varietăţi de culoare.
Daniela Purgaru