Main menu

header

  Nu de puţine ori se întâmplă ca la cabinetele de veterinar să se prezinte persoane cu animale împuşcate, în urma neglijenţei, a unor acte de violenţă gratuită sau a unor accidente petrecute la domiciliu ori la vânătoare. Doctorul Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus cât de grave sunt aceste răni şi ce trebuie făcut. Traumatismele provocate prin împuşcare sunt diferite din punct de vedere al gravităţii lor, în funcţie de tipul de proiectil răspunzător, de zona afectată şi de distanţa de la care s-a tras.
  „Putem avea răni prin împuşcare provocate de alice sau alte proiectile tip alice, folosite mai ales în mediul urban, fără temei, a armelor cu aer comprimat, ţintind spre amuzament animale care fie circulă libere ori sunt îngrădite în curţile unor instituţii. Mai există, de asemenea, accidentele de vânătoare sau limitarea numărului de câini vagabonzi din mediul silvatic, conform legii”, ne-a spus medicul veterinar.

  De multe ori, rănile pot duce la moarte
  În cele mai multe cazuri, rănile provocate de aceste arme sunt grave, intervenind şocul traumatic sau decesul, ori fracturi severe, hemoragii interne, traumatisme craniene şi alte astfel de traumatisme, ce necesită tratament medical de urgenţă.

  Proiectilele pot rămâne în corp
  Rănile provocate de armele cu aer comprimat (cu o singură alice) afectează, de multe ori, atât câinele, cât şi pisicile. „Dacă nu sunt lezate zone vitale, astfel de proiectile pot fi reţinute în organism, chiar fără să se manifeste niciun semn, în afara unei răni minore, ce se vindecă repede. În alte cazuri, localizarea alicei la nivel vertebral determină chiar paralizii, localizarea oculară, musculară, periarticulară sau articulară şi altele”, a completat specialistul.

  Urgent, la veterinar!
  Dacă vă întâlniţi cu astfel de situaţii în cazul animalelor dumneavoastră sau în cazul altora de pe stradă sau din păduri, trebuie să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet veterinar. Acolo se stabilizează funcţiile vitale, se constată gravitatea rănii, se realizează examinări radiologice pentru identificarea, localizarea şi numărul alicelor şi se efectuează intervenţiile chirurgicale necesare pentru extragerea acestora. După aceasta urmează perioada de recuperare. Dacă aveţi întrebări legate de pericolele ce le pândesc pe animalele dumneavoastră de companie sau despre posibile tratamente vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 3, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru