de Dana Purgaru
Castrarea câinelui sau a pisicii nu mai este demult o operaţie ieşită din comun, aducând numeroase beneficii animalului care nu mai are valoare reproductivă. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre ce trebuie făcut după această operaţie de sterilizare.
Este indicată supravegherea postoperatorie
Sterilizarea este manopera medicală efectuată de medicul veterinar profesionist, prin care animalul pierde capacitatea de a se reproduce sau de a mai avea manifestări specifice perioadei de călduri. „După ce intervenţia chirurgicală este realizată, de obicei animalul este reţinut pentru supraveghere medicală cel puţin 24 de ore, în vederea realizării terapiei postanestezice, preîntâmpinarea unor efecte nedorite ale substanţelor anestezice şi observarea dispariţiei efectului acestora”, ne-a spus medicul veterinar. Aşadar, proprietarii care refuză supravegherea medicală postoperatorie a animalului lor greşesc, deoarece pot apărea efecte secundare precum hipotermia şi hipoglicemia.
Nu se dau hrană şi apă
După operaţia de sterilizare este normal ca animalul să fie dezorientat şi confuz. Stăpânii nu trebuie să se sperie. În acest caz este recomandat ca pisica şi câinele să fie adăpostiţi în locuri din care nu pot să cadă sau să se lovească. „Animalul este incapabil pentru o perioadă variabilă după operaţie să se deplaseze voluntar corect sau să poată controla înghiţirea. De aceea este interzisă administrarea de lichide sau alimente imediat postoperator, hidratarea şi susţinerea organismului fiind realizate mai bine pe cale intravenoasă”, a completat specialistul.
Zona operaţiei trebuie protejată
Locul în care s-a efectuat operaţia trebuie protejat de lins, de loviri sau de umezeală cu ajutorul unor bandaje sterile sau soluţii dezinfectante. „În plus, animalul trebuie să primească şi un coif/colier protector, purtat permanent, ce limitează accesul animalului la plaga operatorie. În funcţie de cum se realizează cicatrizarea, firele de sutură, dacă există sau dacă trebuie, se îndepărtează după consultaţie la doctorul veterinar profesionist”, ne-a mai spus medicul veterinar.
Se administrează antibiotice timp de cinci-şapte zile
Dieta de recuperare postoperatorie este o necesitate după castrare, la indicaţiile specialistului. De asemenea, trebuie urmat tratamentul postoperator cu antibiotice pe o durată de minimum cinci-şapte zile, pentru a preveni infecţiile.