Main menu

header

  Bullterrierul a fost utilizat la origine în special pentru luptele de câini, pe bani. El a apărut în jurul anului 1835 în Marea Britanie, în urma încrucişării unui bulldog cu un terrier, din dorinţa de a realiza cel mai „tare” câine de luptă. Ca un paradox, în ziua de azi el a devenit unul dintre cei mai iubiţi câini de companie. Trăsătura fizică principală a acestui câine este musculatura, ce îi conferă o forţă deosebită în raport cu talia. De asemenea, forma capului său, asemănătoare unui ou, este foarte diferită de a celorlalţi câini. Ochii sunt mici şi căprui, urechile sunt apropiate, gâtul, omoplaţii şi restul corpului sunt musculoase, iar pieptul e adânc. Coada este mică, iar blana e scurtă şi netedă.

  Alb complet sau colorat
  Bullterrierul este întâlnit în două varietăţi: alb şi colorat (roşcat, cafeniu, dungat pe fond cenuşiu etc.). Iniţial, varietatea de culoare a rasei cel mai frecvent întâlnită era cea dungată, dar din 1860, când a fost creată varietatea albă, acest câine a câştigat şi mai multă popularitate. Bullterrierul standard are o înălţime la nivelul greabănului de 51-61 cm şi o greutate de 20-36 kg.


  Are nevoie de mişcare
  Din punct de vedere al temperamentului, bullterrierul este foarte prietenos, inteligent şi foarte rezistent. Este recomandat în special crescătorilor activi, cu timp suficient pentru plimbări lungi (peste o oră pe zi) şi exerciţii fizice constante ale câinelui. Este bine să-i puneţi o botniţă afară, deoarece acest câine nu va uita niciodată că a fost creat pentru lupte şi este posibil să se ia la harţă cu semenii săi. În casă este foarte afectuos, în special cu tinerii, însă nu îi place să fie lăsat mult timp singur.

  Dresaţi-l de mic!
  Poate fi folosit cu succes şi la paza curţilor, deoarece se adaptează uşor şi este un foarte bun observator, fiind suspicios din fire şi rezervat faţă de străini. Deoarece bullterrierul are un trecut atât de „sângeros” este bine să începeţi un program de dresaj încă de la primele luni de viaţă. Prin acesta trebuie să i se ţină în frâu agresivitatea faţă de alţi câini, încăpăţânarea şi independenţa şi să i se dezvolte disponibilitatea pentru socializare.

  Predispus la obezitate
  Aveţi grijă să nu le daţi prea multă mâncare, deoarece rasa este predispusă la obezitate. Alte probleme de sănătate pe care le pot avea aceşti câini sunt: surzirea (în special cei albi), hernia ombilicală şi entropionul (răsucirea spre interior a marginii libere a pleoapelor). De asemenea, bullterrierii nu trebuie ţinuţi mult timp în umezeală sau în soare direct (pielea lor se poate arde repede). Blana lor scurtă nu necesită o îngrijire deosebită, ci trebuie doar periată o dată la câteva zile. Durata medie de viaţă a unui bullterrier este de 9-15 ani.

Daniela Purgaru