Main menu

header

de Dana Purgaru

La fel ca şi la oameni, tumorile mamare sunt, din păcate, o realitate tristă şi la căţele şi pisici. Acest tip de cancer se află sub influenţa hormonilor sexuali feminini, estrogen/progesteron. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii, pentru a vă ajuta să depistaţi din timp această problemă şi să o preveniţi.

Sunt similare cu cele ale femeilor
Tumorile mamare la căţea şi pisică sunt similare cu cele ce afectează sânii femeilor şi pot fi benigne sau maligne. „Cele maligne, în special adenocarcinomul mamar, au un mare potenţial de metastază - o formă avansată a unui cancer, în care câteva celule din tumoarea principală sunt purtate prin organism de sânge sau de limfă şi determină apariţia unei noi tumori în alte organe”, ne-a spus medicul veterinar.

„Femela, castrată după ce face pui” - un mit
Tumorile mamare sunt, la început, nişte deformări punctiforme, nodulare, nedureroase, ce se simt uşor la palpat. „Punctul de plecare al acestor afecţiuni tumorale se regăseşte în apariţia diverselor episoade de mastoză chistică ce pot apărea la nivel mamar, uneori, înainte de formarea unui cancer în acea zonă. Aceste episoade de mastoză chistică se produc mai ales în cursul lactaţiilor sau chiar şi lactaţiilor false, adică indiferent dacă femela a fost sau nu gestantă”, a mai precizat specialistul.
Aşadar, popularul mit potrivit căruia femela trebuie să aibă măcar un rând de pui înainte de castrare este fals şi nu face decât ca riscul de tumori mamare să rămână acelaşi toată viaţa.

Se impune intervenţia medicală de urgenţă
Este foarte important de ştiut că, în cazul afecţiunilor canceroase mamare, riscul metastazei este foarte ridicat, fiind unul dintre factorii ce duc la scurtarea vieţii animalului.
Acţiunea rapidă şi completă a medicului veterinar specialist poate limita şi poate prelungi uneori viaţa animalului şi poate diminua chinul nejustificat al bietului animal. Aşadar, aceste tumori nu trebuie lăsate să se dezvolte, ci trebuie mers la consultaţie veterinară cât de curând.

• Scăderea riscului de tumori mamare se realizează cel mai bine prin sterilizarea timpurie, încă înainte de primul ciclu de călduri al femelei; se evită astfel acţiunea negativă a hormonilor sexuali asupra glandei mamare.