O nouă specie de iguană a fost descoperită în Fiji - Brachylophus bulabula. Aceste animale sunt pe cale de dispariţie şi mai sunt prezente doar în Oceanul Pacific, dar în număr redus. Unele specii de iguane au dispărut treptat în urmă cu 3.000 de ani. O dată cu ocuparea teritoriului de oameni, aceştia le sacrificau şi le foloseau ca hrană. Treptat, înmulţirea lor a devenit dificilă, iar în prezent unele specii de iguane sunt pe cale de dispariţie.
Se încearcă perpetuarea acesteia
Un alt motiv al dispariţiei lor este acela că iguanele sunt sursă de hrană pentru pisicile sălbatice şi pentru unele specii de capre. „Încercăm să înţelegem mai bine diversitatea speciilor, pentru a identifica însă cu exactitate mijloacele de conservare”, a spus cercetătorul Robert Fisher. În 13 locuri în care trăiesc iguanele, oamenii de ştiinţă au reuşit să le identifice şi să le însemneze, pentru ca specia să fie perpetuată.
60 de genuri
Familia iguanelor numără 60 de genuri şi peste 700 de specii. Ele trăiesc, cu preponderenţă, pe continentul american. Câteva specii însă au ajuns în Insulele Galapagos, Fiji, Tonga şi chiar Madagascar.
Daniela Purgaru