de Dana Purgaru
Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică monitorizată din lume, a avut o viaţă extrem de palpitantă şi a fost de multe ori la un... vârf de aripă de moarte. Cea mai notabilă performanţă în acest sens rămâne supravieţuirea în timpul tsunamiului devastator ce a lovit estul Japoniei la 11 martie 2011.
A depăşit vârsta maximă estimată
Oamenii de ştiinţă care au urmărit-o pe Wisdom, femela albatros, sunt uimiţi de longevitatea acestor zburătoare şi de faptul că, în ciuda vârstei înaintate, pasărea încă mai depune ouă. În general, un albatros trăieşte între 12 şi 40 de ani. În plus, Wisdom pare în formă bună, au remarcat ornitologii americani şi canadieni.
Din 1956, când a fost însemnat, albatrosul nu a mai fost văzut până în 2006. A fost observat apoi clocind din nou şi îngrijind puii în 2008, 2009, dar şi în ultimii doi ani.
Mamă eroină
Oamenii de ştiinţă estimează că pasărea a crescut în jur de 30-35 de pui în viaţa ei, ţinând cont că specia sa depune primul ou cel mai devreme la 5 ani, iar multe femele aşteaptă ca masculul ales, pe care îl păstrează ca partener de viaţă, să le curteze până la 8-9 ani. Cercetătorii nu au putut afla dacă Wisdom a avut un singur mascul de-a lungul îndelungatei sale vieţi.
La 11 martie anul trecut, tsunamiul declanşat de cutremurul devastator de 8,9 grade pe scara Richter din Japonia a lovit cu violenţă atolul din Rezervaţia Naţională Midway, casa femelei albatros. Aceasta a fost cea mai grea încercare prin care a trecut cea mai bătrână pasăre sălbatică monitorizată din lume.