Papagalul Cacadu sau Citron Crestat provine în special din Indonezia, dar şi din Australia, Noua Guinee, Filipine şi insulele din Pacific. Este foarte sociabil şi poate fi crescut cu succes şi în captivitate. Această pasăre exotică este foarte inteligentă. Ea este învăţată să trăiască în mediul său natural în grupuri şi de aceea nu este bine să fie crescută singură, într-o colivie strâmtă. Din păcate, în sălbăticie, este în pericol de dispariţie, din cauza vânătorii.
Creasta, emblema speciei
Cacadu atinge, la maturitate, 33 cm. Are penele de culoare albă pe cap şi aurii în lateral, pe creastă şi pe coadă. De asemenea, pe creastă, care este emblema acestei specii, pot fi întâlniţi fulgi de culoare galben-portocalie. La maturitate, ochii femelelor sunt roşiatici, iar ai masculilor negri. Picioarele sunt de culoare cenuşie. Masculii se mai pot deosebi de femele prin creasta mai mare şi prin ciocul mai nuanţat.
Este foarte inteligent
Cacadu este o pasăre sociabilă, căreia îi place compania unei perechi şi a omului. Poate fi învăţat cu uşurinţă diverse trucuri, deoarece este foarte inteligent şi se poate adapta la viaţa de familie şi de apartament, însă trebuie ţinut şi liber prin casă. Atenţie! Cacadu are tendinţa de a fi gălăgios câteodată, în special dimineaţa. Pentru a-i astâmpăra nevoia de a se face auzit, îi puteţi acoperi voliera cu un cearşaf până vă treziţi. De asemenea, îi place să aibă mereu ceva de mestecat în cioc, aşa că nu trebuie să uitaţi să îi lăsaţi hrană prin preajmă.
Necesită mult spaţiu
Voliera unei perechi de Cacadu trebuie să fie de circa doi metri dacă îi ţineţi închişi mai mult timp sau mai mică dacă obişnuiţi să îi ţineţi liberi prin casă. Ea trebuie să fie confecţionată din metal şi să aibă în interior beţe pe care păsările se pot cocoţa, recipiente de mâncare şi de hrană, o oglindă şi jucării pentru păsări. Cacadu poate fi hrănit cu seminţe de calitate, alune, bucăţele de fructe proaspete, legume (în special mazăre şi morcovi), frunze de păpădie, trifoi, lucernă, fân şi suplimente de vitamine şi minerale.
Masculii, agresivi în perioada de împerechere
Papagalii Cacadu se pot împerechea de două ori pe an, însă dacă doriţi să le oferiţi condiţii pentru aşa ceva trebuie să le faceţi ascunzişuri în care femela să se poată adăposti atunci când masculul devine agresiv (acest lucru se întâmplă frecvent în perioada de împerechere şi poate chiar să ducă la moartea femelei). Femela depune două, trei ouă pe care le cloceşte aproape o lună. Din punct de vedere al sănătăţii, acest papagal este foarte rezistent, însă trebuie să i se asigure nevoia de spaţiu şi de mişcare. Daniela Purgaru