Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre cele mai des întâlnite probleme la un porcuşor de Guineea crescut ca animal de companie este o afecţiune numită popular „boala cozii umede”. Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus mai multe despre această afecţiune destul de des semnalată de crescători.

Pericolul deshidratării
Micile rozătoare, printre care se numără simpaticii porcuşori de Guineea, sunt sensibile la mediul înconjurător şi la anumite alimente, iar procesele lor metabolice se desfăşoară cu o mai mare rapiditate. Ca urmare, aceste lucruri pot duce la apariţia unor afecţiuni greu tratabile şi cu evoluţie rapidă.
Boala cozii umede se referă la aspectul umed, murdar, urât mirositor al părţii posterioare a animalului. „Acest lucru este cauzat de eliminarea constantă de scaune diareice, contrar aspectului obişnuit al fecalelor de rozătoare”, ne-a spus medicul veterinar. „Acest fenomen neplăcut apare mai ales ca urmare a unor dezechilibre la nivel de floră intestinală în urma unor indigestii sau infecţii gastrointestinale. Pericolul constă în apariţia deshidratării şi, odată cu aceasta, a dezechilibrelor hidroelectrolitice şi a intoxicaţiilor cu punct de plecare în zona intestinală”, a completat specialistul.

Se recomandă intervenţia de specialitate de urgenţă
Pe lângă aspectul pielii şi blănii din zona posterioară, animalul care are această afecţiune se va deplasa greoi, va prezenta sensibilitate abdominală, va elimina scaune diareice, va fi apatic şi va refuza mâncarea. Încă de la primele simptome, rozătorul trebuie dus urgent la veterinar. „Tratamentul vizează, în primul rând, rehidratarea, corectarea dezechilibrelor vitaminice şi antibioterapia, cu menţiunea că cele mai multe dintre antibiotice sunt dăunătoare organismului rozătoarelor, cele acceptate fiind din grupa quinolonelor. Pericolul antibioterapiei derivă din reacţiile alergice posibile, accentuarea dezechilibrului bacterian de la nivel intestinal prin favorizarea anumitor bacili responsabili de producerea unor toxine agresive, apoi riscul afectării nervoase şi riscul apariţiei unor disvitaminoze ca urmare a distrugerii florei intestinale”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Asiguraţi-le o dietă echilibrată şi sănătoasă
Pentru a preveni îmbolnăvirea porcuşorilor de Guineea este indicat să vă preocupaţi ca dieta lor să fie variată, completă şi echilibrată, asigurând necesarul zilnic de vitamine şi minerale.