Main menu

header

de Dana Purgaru

Iguana verde este apreciată de crescătorii de animale de companie atât datorită aspectului său exotic, dar şi a temperamentului liniştit, a întreţinerii nepretenţioase şi pentru că e destul de uşor de domesticit.

Poate fi crescută în toată casa
Iguanele verzi (Iguana iguana) provin din sudul şi centrul Americii, unde populează marginea râurilor şi a lacurilor. Fac parte din familia Iguanidae şi sunt ierbivore şi diurne.
O astfel de iguană poate ajunge chiar şi la doi metri, coada însumând aproape jumătate din lungimea totală (ca la şopârle, aceasta creşte la loc dacă e tăiată).
Poate fi ţinută în cuşti cu spaţiu generos, însă se recomandă domesticirea în libertate. Va învăţa, cu timpul, să se adapteze la spaţiul pe care îl are la dispoziţie şi la membrii de familie. Atenţie însă să nu o scăpaţi afară!

90% legume şi 10% fructe
Pentru a deosebi masculii trebuie să ştiţi că aceştia au mai mulţi spini, o guşă şi fălci mai mari. Este indicat să nu ţineţi o singură iguană, pentru a avea companie cât timp rămâne singură.
Alimentaţia unei astfel de reptile trebuie să fie alcătuită în proporţie de 90% din legume proaspete precum: morcovi, păstârnac, varză, conopidă, ţelină, castraveţi. Restul de 10% reprezintă fructele, dintre care cele mai recomandate sunt: zmeura, căpşunile, pepenele galben, bananele, strugurii şi cireşele. În plus, este bine să luaţi de la pet-shop suplimente de vitamine şi minerale speciale pentru iguane, care ajută la sănătatea şi creşterea armonioasă.
Nu îi daţi niciodată iguanei proteine de origine animală, deoarece acestea îi provoacă probleme digestive, pentru că nu le poate digera.

Are nevoie de o lampă de încălzire
Iguana adoră să se caţere, aşa că nu vă certaţi animăluţul dacă îl găsiţi prin cele mai neobişnuite locuri din casă, pentru că în mediul natural petrece foarte multă vreme în copaci. Aşadar, este bine să îi creaţi un spaţiu deschis, în care temperatura să fie constantă, de aproximativ 25˚C-30˚C ziua şi 20˚C-25˚C noaptea, în care puteţi amplasa crengi care să imite mediul natural. Este obligatoriu să amplasaţi într-un loc sigur o lampă specială pentru încălzire, ce se găseşte la pet-shop, cu o temperatură de până la 35˚C, deoarece reptilele au nevoie de surse externe de căldură pentru a-şi menţine şi pentru a-şi regla temperatura corpului. Umiditatea ar trebui să fie ridicată, de aproximativ 75%-85%.
Cele mai întâlnite boli la această reptilă sunt cele metabolice, putrezirea gurii, paralizia, arsurile de piele (provocate de lampa specială amplasată prea jos sau în zone necorespunzătoare) şi guta.

Se înmulţeşte de la vârsta de 2-3 ani
Iguana verde este matură sexual la vârsta de 2-3 ani. În mediul natural, femela îşi face o vizuină adâncă şi depune 30-33 de ouă. Când acestea se sparg, puii ies la suprafaţă, însă numai cel puternic supravieţuieşte şi este capabil să se descurce singur. În captivitate, după împerechere, femela depune câteva cuiburi cu câte trei-opt ouă, ce se incubează la 27°C-28°C, într-un loc umed. Puii eclozează după 70-80 de zile.

Atenţie! O iguană trebuie învăţată treptat cu oamenii şi cu atingerea, altfel se poate speria şi poate muşca şi zgâria.

• Speranţa de viaţă a unei iguane este de 10-15 ani în mediul natural şi de 15-20 de ani în captivitate dacă animalul e îngrijit corespunzător.