Main menu

header

de Dana Purgaru

Din păcate, otrăvirea este încă o realitate tristă în România. Fie că e vorba despre o mână criminală sau despre simple accidente, este bine să se ştie cum se poate interveni corect şi prompt în astfel de situaţii nefericite pentru a salva viaţa animalului afectat. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii în acest sens.

Raticidele provoacă moartea lentă şi chinuitoare
În general, aproape orice lucru, inclusiv medicamentele, poate fi... otravă pentru un animal. Una dintre cele mai des întâlnite este otrăvirea, din neglijenţă sau voit, cu raticide, adică otravă de şobolani. În acest caz, moartea este lentă şi chinuitoare. „Antidotul este reprezentat, de obicei, de vitamina K, administrată pentru cel puţin două săptămâni sub supravegherea medicului veterinar specialist”, ne-a spus doctor Daniel Lescai. „Este o intoxicaţie înşelătoare. De aceea este important să luaţi, cu mănuşi, o porţiune din otravă sau ambalajul acesteia dacă este disponibil”, a completat specialistul.

Pentru Furadan şi Stricnină nu există antidot
O altă situaţie este consumul de antigel, pe care multă lume îl are în casă. Acesta produce distrugerea rinichilor şi blocajul renal. „Antidotul este alcoolul etilic şi tratamentul perfuzabil, diuretic şi agresiv, sub supravegherea strictă a medicului veterinar specialist”, a ţinut să precizeze medicul veterinar.
De asemenea, se poate întâlni otrăvirea cu Furadan sau cu Stricnină, ambele ilegale şi foarte toxice! În acest caz, animalul vomită, tremură, nu îşi poate ţine echilibrul, intră în comă, are spume la gură. „Dacă în caz de intoxicaţie cu Furadan nu există antidot, ci doar tratament general şi atropină, pentru Stricnină doar tranchilizarea sub supraveghere medicală de specialitate şi norocul pot duce la supravieţuire”, a completat specialistul.

Mergeţi urgent la medic!
Ca reguli generale în caz de otrăviri, evitaţi administrarea de antidoturi „băbeşti”. „Dacă daţi animalului otrăvit apă cu sare, lapte sau altele de acest gen, riscaţi să îi provocaţi pneumonie severă sau să îl înecaţi. Evitaţi panica şi aşteptarea! Consultaţi medicul veterinar profesionist de urgenţă!”.

• În cazul în care câinele găseşte un pachet de ţigări şi mănâncă din acesta, tutunul îl poate intoxica grav.