de Dana Purgaru
Orice proprietar de câine sau de pisică se întreabă dacă animalul său preferat mănâncă îndeajuns sau dacă este hrănit corect. Însă, răspunsul variază în funcţie de rasă, de starea de sănătate, de vârstă, de tipul de efort şi de mediul în care trăieşte patrupedul. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a vă ajuta să vă orientaţi atunci când alcătuiţi dieta câinelui sau a pisicii.
„Hrana perfectă” e greu de preparat acasă
O problemă frecvent întâlnită la proprietarii de animale de companie este lipsa informaţiilor corecte cu privire la tipul de hrană necesar patrupedului, la calitatea acesteia şi la cantitate. „Încă este prezentă în conştiinţa populară aşa-numita «hrană de casă», preparată de stăpân. Aceasta de multe ori nu întruneşte elementele calitative necesare unei diete echilibrate, aşa că fie este foarte voluminoasă şi puţin nutritivă, fie acoperă doar în parte necesarul de nutrienţi pentru o zi. De aceea, de multe ori, medicul veterinar este întrebat: «Cât să mănânce pe zi?» sau «Ce să mănânce într-o zi?». Răspunsul este complicat; e greu să obţii o dietă perfectă făcută în casă, de nespecialişti, oricât de îmbietoare sau de «sănătoasă» am crede noi că este”, este de părere specialistul.
Informarea la un cabinet este esenţială
Singura hrană ce se apropie de o reţetă rezonabilă este mâncarea industrializată sau paletată ori la conservă, concepută pentru necesităţile fiecărui animal în parte. „Gândiţi-vă cât de greu ar fi să realizezi în casă o reţetă cu 4.300-4.500 kilocalorii/kg de mâncare, cu 28%-30% proteină, 15%-20% lipide, 35%-40% fibre, 0,5%-0,7% Omega 3 şi aşa mai departe, din care un Terra Nova sau un Tosa-Inu de aproximativ 70 kg să mănânce între 600 şi 800 g pe zi. Asta înseamnă aproape 6 kg de hrană pe săptămână, 24 kg pe lună sau 120 kg pe an”, a completat medicul veterinar. „Şi pisica are nevoie de o dietă care să conţină aproximativ 4.000-4.100 kcal/kg, 30% proteine, 11% fibre, 0,2 mg/kg vitamina B12 şi alte ingrediente atât de necesare”, a mai spus acesta.
Aşadar, cea mai bună soluţie rămâne informarea la un cabinet specializat, pentru a afla care este cea mai bună dietă pe care trebuie s-o asiguraţi câinelui sau pisicii.