de Dana Purgaru
Hamsterul este un animal de companie drăguţ şi nepretenţios, din ce în ce mai des întâlnit în casele românilor. De multe ori însă, deţinătorii unor astfel de rozătoare ajung să se informeze cu privire la condiţiile de creştere abia după ce apar unele probleme de sănătate. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă câteva informaţii despre necesităţile hamsterilor.
Nu au voie fasole, ceapă, usturoi sau roşii
Hamsterii nu trăiesc mult, în comparaţie cu noi - circa trei ani -, iar hrănirea şi îngrijirea lor corectă sunt două componente esenţiale în ceea ce priveşte starea de sănătate şi longevitatea. Hrana este bazată pe mâncare paletată special concepută pentru rozătoare, însă aceste micuţe rozătoare mănâncă aproape orice. „Există câteva lucruri de ocolit precum unele legume aşa cum sunt fasolea, ceapa, usturoiul şi roşiile, dar şi ciocolata ori alimentele prăjite sau ce au suferit diverse procedee de procesare”, ne-a spus medicul veterinar.
Cele mai des întâlnite probleme de sănătate la hamsteri sunt: micozele cutanate, abcesele dentare sau subcutanate, diareea. „Trebuie să fim mereu atenţi la cât de alert şi de vioi este hamsterul nostru; lipsa de vioiciune, lipsa apetitului, prezenţa diareii pot fi semne de boală”, a completat specialistul.
Unghiile se taie periodic
Hamsterul nu necesită toaletare, deoarece se îngrijeşte singur, iar dacă apar anumite probleme pe piele sau pe blană, acestea pot fi un semn de boală. Sunt indicate tăierea vârfului unghiilor şi supravegherea lungimii dinţilor. În cazul în care aceştia din urmă sunt prea mari, trebuie să vă adresaţi medicului veterinar.
Pentru a avea un hamster sănătos, curăţaţi cuşca periodic, schimbaţi talaşul când este ud, asiguraţi-vă că are mereu mâncare şi apă şi lăsaţi-l liber, ca să facă mişcare (dar în acest timp supravegheaţi-l).
• Hamsterul trebuie să aibă mereu apă la discreţie în adăpătoare speciale.