de Dana Purgaru
În urma unui studiu care s-a întins pe o perioadă de 33 de ani, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Kyoto a descoperit că blana masculilor de girafe devine din ce în ce mai închisă la culoare o dată cu trecerea timpului, coloritul acesteia fiind un indiciu sigur asupra vârstei acestor erbivore africane.
Fenomenul e prezent la toate subspeciile
Toate subspeciile de girafe prezintă fenomenul de întunecare a culorii blănii o dată cu înaintarea în vârstă, doar că până în prezent nu se cunoşteau momentele-cheie ale acestor schimbări. Profesorul Fred Bercovitch, din cadrul Primate Research Institute and Wildlife Research Center, Universitatera Kyoto, a iniţiat o colaborare cu naturalistul Phil Berry, care a studiat girafele din Zambia încă de la mijlocul deceniului 1970-1980. „Contribuţia noastră constă în faptul că acum putem face legătura dintre diverse vârste şi nuanţele respective ale coloritului, fapt care funcţionează asemenea unui biomarker al îmbătrânirii la girafe”, a declarat profesorul Bercovitch.
Un indiciu al maturităţii
Cei doi cercetători au descoperit că blănurile masculilor de girafe încep să-şi schimbe nuanţele coloritului în jurul vârstei de 7-8 ani, iar petele maronii devin aproape negre peste alţi doi ani. Cercetătorii cred că fenomenul este legat de influenţa hormonilor la pubertate. Masculii de girafă ating maturitatea sexuală la vârsta de aproximativ 10 ani, iar schimbarea coloritului devine aşadar un puternic semnal vizual adresat tuturor celorlalte girafe.