de Dana Purgaru
Rechinii, temuţii prădători, sunt vânaţi fără milă. Nu de o altă creatură a adâncurilor, ci de cea mai periculoasă specie de la suprafaţă: omul. Oamenii definesc într-un singur cuvânt ceea ce se întâmplă acum rechinilor: carnaj.
273 de milioane de exemplare ucise anual
Oamenii de ştiinţă au combinat informaţii oferite de organizaţii de pescuit şi de literatura de specialitate şi au concluzionat că numai în anul 2010 au fost ucişi 97 de milioane de rechini. Se estimează că anual sunt vânaţi între 63 de milioane şi 273 de milioane de rechini. Statisticile subliniază că, în prezent, numărul victimelor îl depăşeşte cu mult pe cel al naşterilor de rechini, fenomen care pune în pericol existenţa speciilor.
Singura soluţie: monitorizarea
Deşi în unele regiuni, printre care se numără şi statele din Uniunea Europeană, este interzisă comercializare părţilor componente din rechini, înotătoarele şi carnea acestor animale sunt la mare căutare în restul lumii. „Noi suntem prădătorii acum. Oamenii au pornit un atac neobosit asupra rechinilor, al căror număr scade din ce în ce mai mult”, a declarat Elizabeth Wilson, specialist în protecţia rechinilor.
Singura soluţie pentru salvare ar fi ca cinci dintre cele mai importante specii să fie monitorizare şi protejate conform CITES (convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice).