Main menu

header

de Dana Purgaru

- Ele reprezintă indicatori ai sănătăţii ecosistemelor

Puţină lume ştie că data de 1 aprilie nu este numai Ziua Păcălelilor, ci şi Ziua Păsărilor. Declarată astfel încă de la începutul secolului trecut (1906), în urma unei Convenţii a ONU, este un prilej de a ne aminti că păsările au un rol bine definit în păstrarea echilibrului ecologic al naturii, iar beneficiile aduse economiei umane sunt numeroase, dar de multe ori neştiute.

Prilej de observaţie şi de admiraţie
Respectată mai ales în perioada interbelică, această tradiţie a fost reluată în România din 1993, datorită Societăţii Ornitologice Române. Ca urmare a solicitării acestei organizaţii, în luna martie 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei a aprobat organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor. De atunci, 1 aprilie este sărbătorită atât în unităţile de învăţământ, prin diverse campanii, cât şi de naturalişti şi ecologişti, care se adună în parcuri, păduri şi grădini, montează cuiburi artificiale şi urmăresc zborul, cântecul şi frumuseţea speciilor prezente cu ajutorul binoclurilor, dar şi al aparatelor video şi de fotografiat.

Speciile străvechi aveau patru aripi
Oamenii de ştiinţă au descoperit că în urmă cu peste 100 de milioane de ani, pe teritoriul de azi al Chinei trăiau păsări care aveau aripi de pene la toate cele patru membre. Studiind fosilele a 11 exemplare de păsări străvechi, din Cretacicul Inferior, păstrate în Muzeul Naturii Shandong Tianyu, paleontologii au descoperit urme ale unor pene mari la picioarele păsărilor, o descoperire ce sugerează că aceste exemplare primitive ar fi avut patru aripi, care ar fi putut juca un rol major în apariţia şi evoluţia zborului. Concluzia cercetării a fost că penele ce acopereau în întregime picioarele au apărut întâi la dinozauri, s-au menţinut la păsările primitive şi apoi au dispărut. Încă nu se ştie cu exactitate dacă păsările primitive îşi foloseau penele de la picioare, dar, conform studiului publicat în „Science”, suprafaţa plană formată de penele rigide perpendiculare pe axa piciorului ar fi putut oferi forţă portantă (de ridicare în aer) şi manevrabilitate.

• Ziua Păsărilor este celebrată duminică, 31 martie 2013, de la ora 11:00, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, eveniment desfăşurat în colaborare cu Societatea Ornitologică Română şi Viasat Nature.