Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetătorii japonezi au anunţat recent că au produs 26 de generaţii de clone dintr-un singur şoarece. Aceasta pare să fie soluţia pentru reproducerea în masă a exemplarelor valoroase - o veste bună pentru fermieri -, dar şi o soluţie pentru proprietarii îndureraţi de pierderea animalului de companie preferat.

„Cel mai mare proiect de clonare a unui mamifer”
Oamenii de ştiinţă japonezi au produs până acum 598 de şoareci care sunt copii genetice ale creaturii originale, experimentul desfăşurându-se de mai bine de şapte ani. „Acesta este de departe cel mai mare proiect de clonare a unui mamifer”, a declarat Teruhiko Wakayama, de la Centrul Riken pentru Biologie de Dezvoltare. „Folosind metoda noastră, reproducerea în masă a animalelor preţioase ar trebui să devină posibilă chiar şi după ce aceste exemplare mor”, a adăugat specialistul.

O binecuvântare şi pentru fermieri
Reproducerea naturală nu garantează că urmaşii unui animal vor avea aceleaşi calităţi, însă o clonă este o copie exactă. Această metodă revoluţionară ar putea fi o binecuvântare pentru fermierii care au, de pildă, o vacă ce produce foarte mult lapte sau un exemplar despre care se crede că produce carne de calitate înaltă, dar şi pentru proprietarii de animale de companie care nu se pot împăca însă cu pierderea unui anumit căţeluş sau a pisicuţei preferate.
Wakayama a îmbunătăţit în mod semnificativ tehnicile existente, ce aveau o rată de succes limitată şi care rezistau doar câteva generaţii.

„Cred că putem continua acest ciclu pentru totdeauna”
Cercetătorii au folosit o tehnică denumită „transfer somatic nuclear celular”, în cadrul căreia nucleul unei celule, în care se găsesc informaţiile genetice ale animalului original, a fost introdus într-un ovul viu din care fusese extras propriul nucleu. Ovulul a fost implantat într-un animal surogat ce a produs clona. Clona ce a rezultat din acest proces a devenit apoi donator pentru un alt nucleu celular, care a fost implantat într-o celulă-gazdă, continunând astfel ciclul. „Rezultatele noastre au arătat că este posibilă reclonarea repetată. Cred că putem continua acest ciclu pentru totdeauna. Vom continua să desfăşurăm acest studiu până când nu se mai poate”, a mai spus Wakayama.

• Şoarecii clonaţi prezentau trăsături biologice normale, inclusiv durata de viaţă şi capacitatea de reproducere.