Main menu

header

de Dana Purgaru

Comportamentul specific perioadei de împerechere, aşa-numitele „călduri” sunt deseori greu de suportat de proprietarii de câini sau de pisici. Împotriva lor există două soluţii, una definitivă şi una temporară: castrarea şi tratamentul hormonal. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune mai multe despre acestea.

Perioada împerecherii aduce multe neplăceri
Numai femelele au perioade de „călduri”, în care îşi exprimă, de multe ori deranjant, faptul că sunt fertile, gata de împerechere. Acest lucru se petrece indiferent dacă animalele sunt ţinute afară sau în casă. În cazul masculilor, aceştia răspund la orice stimul din partea sexului opus pe întreaga perioadă a anului. „Pericolele ce vin o dată cu această perioadă de călduri derivă din montele nedorite, cu obţinerea de produşi de concepţie nedoriţi, pericolele stării de gestaţie pentru femele, luptele traumatizante între masculi, stimularea vagabondajului, creşterea agresivităţii generale a indivizilor, pericolul bolilor cu transmitere genitală sau al afecţiunilor favorizate de aglomerările de animale, mai ales nevaccinate şi fără alte tratamente profilactice”, ne-a spus medicul veterinar.

Castrarea, cea mai bună opţiune
Pentru a evita astfel de probleme, atât masculii, cât mai ales femelele fără pedigree, adică valoare reproductivă, ar putea fi sterilizaţi pe cale chirurgicală, o procedură ce stopează definitiv „căldurile” şi neplăcerile lor. „Prin această manoperă se previn şi numeroase probleme de sănătate de tipul piometrului, al tumorilor mamare sau de prostată, dar şi lactaţia falsă”, a mai informat specialistul.
O altă soluţie pentru diminuarea efectelor perioadei de călduri se referă la folosirea tratamentelor hormonale, sub formă de pastile sau de injecţii. „Acestea au la bază, ca substanţe active, derivaţi ai progesteronului, hormonul ce domină perioada dintre ciclurile de călduri, hormon responsabil de «liniştea» din punct de vedere sexual. Pentru mascul, în cazurile de agresivitate crescută - satiriazis -, acelaşi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron”, a completat medicul veterinar.

Atenţie! Medicaţia hormonală poate avea, în anumite cazuri, efecte adverse.