Main menu

header

de Dana Purgaru

Un grup de savanţi uruguayeni, în parteneriat cu Institutul Pasteur din Montevideo, a anunţat recent naşterea unor oi modificate genetic fosforescente.

„Luminează” sub razele ultraviolete
Oile uruguayene s-au născut în octombrie 2012 la IRAUy, unde s-au dezvoltat normal, fără a prezenta diferenţe faţă de omoloagele lor netransgenice. Singura lor specificitate vizibilă este fosforescenţa când sunt plasate sub raze ultraviolete, din cauza introducerii în ADN a genelor unei meduze. Operaţiunea nu a avut un scop în sine, ci doar acela de a verifica eficienţa metodei de introducere a unei gene străine în ADN-ul acestor animale. „Transgeneza asupra acestei specii nu era disponibilă în America Latină, şi această reuşită poziţionează Uruguayul la cel mai înalt nivel ştiinţific mondial”, a subliniat Institutul de Reproducere Animală Uruguay (IRAUy) şi Institutul Pasteur. „Tehnica este foarte eficace, pentru că toate oile care s-au născut sunt pozitive. Acum putem lucra cu o altă genă, care va fi de mai mare interes, pentru a produce o proteină specifică”.
Cercetătorii studiază, de exemplu, posibilitatea de a lua o genă responsabilă de producerea unei proteine ce lipseşte în unele patologii umane (ca insulina în cazurile diabeticilor), de a o încorpora în genomul unei oi, iar aceasta o va produce la naştere în laptele său. Izolarea acestei proteine va face posibilă fabricarea mai uşoară a medicamentelor în comparaţie cu metodele actuale.
Reuşitele precedente în regiune sunt vaca transgenică producătoare de proteine umane în laptele său, creată în Argentina în 2011, şi caprele modificate genetic în Brazilia, care produc, de asemenea, proteine pentru uz uman.