de Dana Purgaru
Încălzirea accentuată a vremii a dezmorţit şi paraziţii externi, care au început deja să facă ravagii printre câinii care nu au fost încă deparazitaţi extern. Cabinetele veterinare sunt asaltate de proprietari ai căror animale se zbat între viaţă şi moarte din cauza afecţiunilor transmise de purici şi căpuşe. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre deparazitarea externă.
Se pot transmite boli grave
O simplă plimbare prin parc poate duce în doar câteva zile chiar la moartea animalului de companie în cazul în care acesta este muşcat de paraziţi externi. „Acest parazitism poate duce la apariţia unor afecţiuni sezoniere de tipul dermatitelor alergice, în cazul parazitismului cu purici, şi creşte posibilitatea transmiterii unor boli grave cum sunt, de exemplu, babesioza, hemobartoneloza sau chiar leishmanioza, în cazul parazitismului cu căpuşe. Unele dintre aceste afecţiuni parazitare afectează celulele sângelui şi pot duce chiar la deces, aşa cum este cazul babesiozei”, ne-a spus medicul veterinar.
Folosiţi produse recomandate de medic
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii nefericite, deparazitarea externă, corectă şi frecventă, este extrem de importantă şi nu trebuie neglijată, în special în această perioadă. „Aceasta se realizează sub îndrumarea medicului veterinar specialist şi se efectuează o dată la trei-patru săptămâni, cu produse eficiente, sub formă de picături, prafuri sau zgărzi speciale”, a completat specialistul.
Cea internă se face mai rar
Şi deparazitarea internă trebuie efectuată în această perioadă, ca de altfel în tot cursul anului. „Parazitismul intestinal este una dintre cauzele eventualei astenii de primăvară, prin slăbirea organismului din cauza scăderii aportului de nutrienţi şi prin perturbarea activităţii sistemului imunitar. Deparazitarea internă se realizează mai rar decât cea externă, la trei-patru luni, dar în cazurile în care se suspicionează posibilitatea unei infestări repetate se poate face mai des”, ne-a mai spus medicul veterinar.
• Deparazitarea trebuie realizată tot anul, nu doar pe perioada sezonului cald