de Dana Purgaru
Multe animale de companie suferă din cauza căldurii. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune care sunt pericolele ce pot apărea vara şi cum pot fi ele prevenite.
Creşte riscul de hipertermie
Limitele de confort termic ale animalelor de companie se situează în apropierea celor umane, dar, din cauza unor particularităţi fiziologice, câinele şi pisica prezintă un pericol mai mare de apariţie a hipertermiei (creşterea temperaturii corporale peste limitele maxime normale). În cazul în care doriţi să luaţi animalul pe plajă sau în parc, acesta va trebui să beneficieze de umbră şi de apă potabilă proaspătă, iar la primele semne de boală trebuie consultat medicul veterinar. „Animalele cu înveliş pilos bogat se tund cât mai scurt cu putinţă. Rasele ce prezintă zone de corp expuse, neacoperite cu păr, vor trebui protejate împotriva arsurilor solare fie prin acoperirea acestor zone, fie prin neexpunere la soare”, ne-a spus medicul veterinar. De asemenea, acesta a atras atenţia că nu se folosesc produse cosmetice de uz uman.
Umbra şi apa sunt vitale
Manifestările insolaţiei la animale sunt: vertij, vomă, letargie, inapetenţă, şi se poate ajunge chiar la apariţia şocului termic cu edem cerebral, din cauza creşterii temperaturii corporale peste limitele fiziologice (40,5°C-41,5°C). „Protejarea animalului în aceste cazuri se realizează prin limitarea sau chiar neexpunerea la soare, crearea unui loc umbros şi răcoros, umezirea extremităţii cefalice şi asigurarea permanentă a unei surse de apă potabilă la o temperatură rezonabilă, dar nu foarte rece - în cazul apei prea reci apar probleme faringolaringiene”, conform medicului.
Deshidratarea poate duce la deces
În cazul transportului animalelor vara, acestea trebuie să beneficieze permanent de apă potabilă şi de ventilaţie adecvată. În lipsa acestora se pot deshidrata. „Sub acţiunea căldurii şi radiaţiei solare, deshidratarea animalelor de companie este una dintre cele mai importante modificări, putând duce la deces, mai ales în cazul indivizilor tineri sau cu afecţiuni cardiovasculare preexistente”, a adăugat medicul veterinar.
Atenţie! În ultimii ani a crescut foarte mult incidenţa cancerului de piele la animalele de companie.
• Cel mai afectate sunt rasele mari cu blană lungă, cele de talie mică, ce sunt mai apropiate de solul încins, exemplarele foarte tinere, deoarece nu au sistemul nervos pe deplin dezvoltat, şi animalele bătrâne, în special cele cu afecţiuni cardiovasculare