Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima vreme, pe piaţa din România îşi fac loc, uşor-uşor, tot felul de terapii, care mai de care mai interesante. Dacă pentru unele e nevoie neapărat de un specialist care să le aplice, pentru altele e suficient doar să fiţi puţin mai deschişi la nou - ca să urmaţi acasă sfaturile date de aceştia - sau e nevoie pur şi simplu de... o pisică. Stăpânii acestor animale pot confirma deja acest lucru, întrucât cu siguranţă au trăit pe propria piele experienţe precum: relaxarea, calmarea durerilor de stomac sau de cap ori, pur şi simplu, îmbunătăţirea somnului.

Torsul pisicii, medicament fără efecte secundare
Stresul, insomnia sau anxietatea sunt probleme de care puteţi scăpa fără medicamente dacă aveţi în casă o pisicuţă. Tot ce trebuie să faceţi e să o lăsaţi în preajma dumneavoastră, să vi se aşeze în braţe, pe piept, să o ascultaţi cum toarce şi... să vă lăsaţi iubit. Acest lucru reiese chiar şi din studii. De exemplu, potrivit lui Jean Yves Gauchet, un medic veterinar din Toulouse, Franţa, torsul pisicii „calmează şi acţionează ca un medicament fără efecte secundare”. Acest lucru e posibil întrucât atunci când organismul luptă împotriva situaţiilor dificile, precum stresul, prin tors, micuţele patrupede emit vibraţii sonore binefăcătoare, cu efect apropiat de cel al muzicii, despre care ştim, de asemenea, că are rol terapeutic. Aşadar, sunetele pe care le scoate pisica atunci când toarce vin din laringe şi sunt foarte asemănătoare cu primele semnale pe care mama le transmite puiului său ca să-l liniştească. Prin acest intermediu, gândurile pozitive şi starea de bine se transmit către creier, explică veterinarul. Însă acesta nu este singurul specialist care laudă virtuţile terapeutice ale pisicuţelor. Inspirată de rezultatele unui studiu american realizat la jumătatea secolului trecut, jurnalista Veronique Aiache a scris chiar o carte despre „terapia prin tors”. În plus, aceasta a declarat pentru afp.com că torsul este benefic în alungarea stresului, reglează tensiunea arterială, întăreşte imunitatea şi e un bun susţinător psihomotor.

Mâţele trezesc sentimente de încredere
Pe de altă parte, medicii au observat de mult timp că în familiile în care există pisici atmosfera este mai senină, bolile sunt mai rare, iar afecţiunile care „îndrăznesc” să apară se vindecă mai repede. Deci, cel mai bun prieten al omului (după câine) este capabil să dăruiască gratis stăpânilor săi nu doar dragoste, ci şi sănătate. Aşadar, pisicuţa care e iubită ştie să vă întoarcă toată dragostea. Lăsaţi-vă iubiţi de aceste mici animăluţe, lăsaţi-le să se cuibărească la pieptul dumneavoastră sau unde doresc ele, căci simt când ceva e în neregulă cu stăpânul lor. Bioenergeticienii consideră că pisicile au capacităţi extrasenzoriale foarte dezvoltate, şi de aceea se aşază direct pe locul dureros, ca să vă scape de durere... Astfel, ele au capacitatea de a reduce stările de nelinişte, calmează durerea şi trezesc sentimente de încredere, de optimism.

Riscul de infarct scade cu 30%-40%
Cele mai importante probleme pe care le pot rezolva pisicuţele sunt cele legate de sistemul cardiovascular. De aceea, persoanelor care suferă de hipertensiune, celor care au trecut printr-un infarct sau accident cerebral li se recomandă să ţină în braţe mai des o pisică. Studiile arată că riscul de a face un infarct scade cu 30%-40% în rândul persoanelor care practică felinoterapia. Apoi, un alt efect uimitor îl au asupra memoriei, pe care o îmbunătăţesc semnificativ.
S-a observat că prezenţa unei pisicuţe e de mare folos pentru reducerea rapidă a febrei în cazul persoanelor răcite sau gripate, iar „îmbrăţişările” acesteia calmează senzaţiile dureroase şi chiar întăresc oasele. Terapia se face zilnic, în „porţii” mai mari sau mai mici, înainte de a pleca la serviciu, seara sau când vă permiteţi.

Motanii, specialişti în artroză
În ceea ce priveşte sexul felinelor, s-a observat că influenţa bioenergetică a unei pisicuţe este cu mult mai puternică decât cea a unui motan, şi că acestea vindecă mai bine afecţiunile sistemului nervos şi pe cele ale organelor interne. În schimb, motanii sunt specialişti când vine vorba despre dureri provocate de artroză sau spondiloză. Cât despre lungimea părului, e bine de ştiut că aceste animăluţe care au blana lungă sunt excelenţi neurologi - deci ajută în cazul depresiilor, reduc irascibilitatea şi normalizează somnul; pe când cele cu blăniţa scurtă au o putere de vindecare mai mare când vine vorba despre afecţiuni ale stomacului, ficatului sau rinichilor. Mai mult, se spune că stăpânii Siamezelor nu trebuie să-şi mai facă probleme din cauza răcelilor, căci animăluţele lor de companie au un rol important în profilaxia gripei. Asta nu înseamnă că trebuie să vă alegeţi neapărat felina în funcţie de aceste caracteristici, mai ales că se spune că pisicile îşi aleg singure stăpânii.

• Pentru a obţine rezultatele dorite, relaţia de afecţiune între pisică şi stăpân trebuie să fie una reciprocă

• Nu forţaţi animalul să stea pe locul dureros! El o va face atunci când trebuie, iar când energia cauzatoare de dureri îi va fi suficientă se va ridica, va pleca, iar după o vreme va reveni să continue tratamentul...

Ştiaţi că...
... pisicile negre sunt capabile să absoarbă foarte multă energie negativă şi îi pot calma pe stăpânii impulsivi şi temperamentali?
... pisicile roşcate şi cele bej ridică tonusul psihic al oamenilor lângă care trăiesc prin emiterea de energie pozitivă?
... pisicile albe sunt ajutoarele perfecte în cazul lipsei de energie?
... pisicile cenuşii calmează eficient stările de nelinişte, de irascibilitate?