Main menu

header

de Dana Purgaru

Koala, mamiferul marsupial care se caţără în copaci purtându-şi puii în spate, are amprente aproape identice cu ale omului. Aceasta este concluzia la care au ajuns recent oamenii de ştiinţă care studiază acest animal.

Prezente la mai multe specii
De secole, specialiştii încearcă să afle care este rolul amprentelor. În prezent, ei speră că noua descoperire îi va ajuta să desluşească misterul. Până acum s-a identificat un număr destul de mare de specii de animale precum cimpanzeii şi gorilele, care au amprente. Uimitor este, însă, faptul că acestea, în cazul koala, au evoluat independent. Pe axul dezvoltării vieţii, primatele şi strămoşii acestor mamifere marsupiale de azi au mers pe drumuri diferite încă de acum 70 de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă cred că specificitatea vârfului degetului la koala s-a dezvoltat mult mai recent în istoria sa evoluţionistă, deoarece cele mai multe dintre rudele sale apropiate (cum ar fi vombatidaele şi cangurii) nu o deţin.

Controlează presiunea şi mişcarea
Având în vedere că toate speciile la care se întâlnesc amprentele au în comun prehansiunea (capacitatea de a apuca cu mâna), se presupune că această adaptare biometrică determină apariţia unor influenţe mecanice multidirecţionale asupra pielii. Pentru un control precis al mişcării şi al presiunii statice este necesară o organizare ordonată a suprafeţii pielii. Prin urmare, amprentele ajută la o mai bună acţiune de prehensiune.